©Lenovo

Lijpste laptop van 2023: deze ThinkPad met een groot vouwbaar scherm

Lijpste laptop van 2023: deze ThinkPad met een groot vouwbaar scherm

3 november - 21:23 Laatste update: 23:54

Maar liefst 14 maanden nadat Lenovo zijn ThinkPad X1 Fold met een groot opvouwbaar scherm aangekondigde, kun je deze bijzondere laptop nu ook echt kopen in Nederland.

Het gebeurt zelden dat er meer dan een jaar zit tussen de onthulling van een laptop en het moment dat je hem voor het eerst kunt kopen. In september 2022 kondigde Lenovo de 16,3 inch ThinkPad X1 Fold al aan. Het scherm is te gebruiken als een soort grote tablet, maar als je hem vouwt, dan wordt de X1 Fold een laptop. Ruim twee jaar geleden kwam Lenovo al met zijn eerste vouwlaptop in het 13 inch formaat, maar dit nieuwe model is dus veel groter.

Het toetsenbord werkt zowel los via bluetooth als vastgeklikt aan de onderkant van het scherm. Achterop zit ook nog een uitklapbare en verstelbare standaard, om hem neer te zetten.

Verzending uitgesteld vanwege verbeteringen

Lenovo besloot na de aankondiging uiteindelijk de verzending van de ThinkPad X1 Fold 16 uit te stellen, schrijft het bedrijf, 'om ervoor te zorgen dat we voldoen aan de strikte normen voor bruikbaarheid en duurzaamheid'. De fabrikant heeft een hele reeks verbeteringen doorgevoerd om 'problemen met de gebruikerservaring aan te pakken'. 

Zo werkt het schakelen tussen de verschillende modi van het apparaat nu 'naadlozer' en zijn er verbeteringen gedaan op audio- en videogebied. De beeldherkenning via een ingebouwde Intel-sensor werkt ook beter, voor een vlotte detectie van menselijke aanwezigheid en automatische vergrendeling voor extra beveiliging en een langere batterijduur.

Bovendien is de stoffen bekleding aangepast en zijn zowel de koeling als de systeempresentaties verbeterd. De lange lijst met wijzigingen geeft wel aan dat deze opvouwbare ThinkPad nog een product van de eerste generatie is.

Specs en prijs

De ThinkPad X1 Fold heeft een 16,3 inch oled-scherm met de 4:3-verhouding en 2560x2024 pixels. De laptop heeft tot 1 TB opslag, tot 32 GB werkgeheugen, ondersteuning van WiFi 6E, optioneel ook 5G, twee usb-c Thunderbolt 4-poorten en een usb-c 3.1-poort. De X1 Fold werkt met de twaalfde generatie Intel Core i5 of i7-chips.

Het bluetooth-toetsenbord bevat een TrackPoint en vingerafdruklezer. Ook wordt een stylus meegeleverd: de Lenovo Precision Pen.

De joekel van een vouwlaptop heeft een stevig prijskaartje: de ThinkPad X1 Fold is in ons land te koop vanaf 5159 euro.

Lees meer tech-nieuws.