Netflix gooit roer om met eigen films: dit betekent het voor jou

©Unsplash

Netflix gooit roer om met eigen films: dit betekent het voor jou
15 april om 22:18
Laatste update: 15 april om 23:09

Netflix heeft zijn strategie bij de productie van eigen films helemaal overhoop gehaald. De streamingdienst wil voortaan veel minder films produceren en heeft kleinere budgetten per film over. Ook zou er veel meer variatie in het filmaanbod moeten komen.

Netflix heeft sinds twee weken een nieuwe topman van zijn filmtak. De nieuwe filmchef, Dan Lin, is voortvarend aan de slag gegaan met het doorvoeren van grote veranderingen. Zo is de filmafdeling na de reorganisatie ingedeeld op genre in plaats van op budgetniveau. Ook wil Lin dat Netflix veel verschillende films gaat maken en niet alleen dure actiefilms met grote sterren.

De nieuwe filmbaas wil de kwaliteit van de films van Netflix verbeteren en een 'breder spectrum' aan films laten produceren. Dat betekent: meer films met een kleiner budget. Dat vertellen bronnen die bekend zijn met de plannen van Netflix aan The New York Times.

Met de nieuwe koers wil de streamingdienst tegemoetkomen aan de brede interesses van de ruim 260 miljoen abonnees. Bovendien verandert Lin de manier waarop filmmakers worden betaald. Dat komt in het kort neer op minder grote deals voorafgaand aan een release.

Tijdperk van bezuinigingen begonnen

Netflix wil niet langer enorme bedragen besteden aan samenwerkingen met bekende namen als Martin Scorsese en Bradley Cooper. "Het tijdperk van bezuinigingen bij Netflix ​​is inmiddels in volle gang", concludeert The New York Times. Netflix wil niet reageren.

Bij de koerswijziging speelt mee dat steeds meer grote filmstudio's tegenwoordig niet lang na de bioscooprelease hun films al aanbieden op streamingdiensten. Zo staan in de top 10 van meest bekeken Engelstalige films op Netflix momenteel zes films die niet door de streamingdienst zelf zijn geproduceerd.

'Beter en goedkoper'

In 2021 bracht Netflix nog elke week een nieuwe eigen film uit. Maar onder leiding van Lin moeten de films van Netflix 'beter, goedkoper en minder frequent' worden. Het streamingbedrijf moet volgens de topman zelf veel meer eigen materiaal gaan ontwikkelen in plaats van te wachten op projecten die producenten pitchen. Op die manier hoopt Netflix meer zeggenschap te krijgen over de kwaliteit van de films.

Voor grote filmstudio's lijkt het voortaan moeilijker te worden om grote bedragen los te krijgen bij Netflix. Sommige filmmakers zien het echter als een positieve ontwikkeling. Zij hopen volgens de krant dat Netflix met zijn nieuwe strategie vaker groen licht zal geven aan films die weinig kans maken bij de grote Hollywood-studio’s.

Lees meer nieuws over Netflix en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.