Windows toont wereldwijd blauwe schermen 'des doods' – hoe kan dat nou?

©Freepik

Windows 10 en 11 BSOD blauw scherm des doods foutieve update Crowdstrike
19 juli om 11:07
Laatste update: 19 juli om 23:32

Het blauwe scherm is voor Windows-gebruikers sinds jaar en dag al een doembeeld. Meestal is opnieuw opstarten genoeg, maar bij de wereldwijde storing vandaag zijn de problemen veel groter. Luchthavens dicht, banken plat, online problemen. Hoe komt dat?

Het antwoord op de meeste enorme technische problemen is meestal terug te voeren naar: iemand maakte een lullig foutje. Toen alle Meta-diensten er een paar jaar geleden uren uit lagen, had iemand een digitaal verkeersbordje de verkeerde kant uit gezet. En nu met de enorme storing bij Windows is het eigenlijk hetzelfde verhaal: iemand heeft een verkeerde update doorgevoerd, in dit geval in zakelijke beveiligingssoftware voor Windows. Zowel Windows 10 als Windows 11 zijn getroffen.

De oorzaak ligt bij cybersecuritybedrijf Crowdstrike. Het bedrijf legt het probleem bij het Falcon-platform, dat op zakelijke computers beveiligingsdata verzamelt. Normaal gesproken beveiligt die software de Windows-computers van bedrijven tegen cyberaanvallen en daarom heeft het platform verregaande toegang tot de systemen. Maar wordt er iets raars gedetecteerd op dat niveau van Windows, dan gaat de boel voor de veiligheid op slot.

Wat nu?

De gevolgen lijken in de eerste uren van 19 juli al behoorlijk. Schiphol meldt problemen en de apps van banken werken niet of met storingen. Ook ziekenhuizen zijn getroffen, maar de NS ondervindt dan weer geen problemen – in België kunnen echter geen treinkaartjes worden gekocht. In Frankrijk zijn veel tv-zenders getroffen, en ook de uitzendsystemen van de Olympische Spelen die volgende week van start gaan.

Een officiële oplossing wordt momenteel door Crowdstrike ontwikkeld, maar er is al wel een noodoplossing gevonden die IT-personeel kan uitvoeren, meldt cyber-onderzoeker Simo Kohonen. Die oplossing zou bestaan uit het opstarten in de veilige modus van Windows, en het verwijderen van het betreffende systeembestand in een map van CrowdStrike. Daarna zou het systeem weer als normaal moeten opstarten.

Die oplossing lijkt voor veel getroffen systemen echter niet haalbaar, omdat ook servers getroffen zijn. Dan ligt het probleem al uit de handen van veel systeembeheerders van bedrijven zelf. Bovendien is dit een handmatige handeling, die beheerders waarschijnlijk liever bewaren voor het toepassen van de definitieve oplossing.

CrowdStrike zegt sorry

CrowdStrike heeft in een statement excuses aangeboden voor de storing. "We begrijpen de ernst en impact van de situatie. We hebben het probleem snel geïdentificeerd en een oplossing geïmplementeerd, waardoor we ons volledig konden concentreren op het herstellen van klantsystemen als onze hoogste prioriteit."

Volg meer nieuws over de CrowdStrike-storing en mis niets met onze Bright-app.

Internet reageerde ook massaal op de storing. Bekijk de leukste grappen over CrowdStrike.