YouTube komt met belangrijke functie voor ouders van pubers

©Pexels

Nieuwe YouTube-functie laat je zien welke video's je kind kijkt
2 augustus om 23:58
Laatste update: 3 augustus om 00:09

Binnenkort krijgt YouTube een nieuwe functie waarmee je als ouders precies in de gaten kunt houden welke video's jouw puber bekijkt op de videodienst. Ook komt Google met allerlei extra functies voor ouderlijk toezicht op Android-apparaten.

YouTube krijgt volgens een aankondiging door Google nieuwe toezichtfuncties voor ouders van tieners. In een update van YouTube die 'later deze zomer' verschijnt, kunnen ouders en tieners hun accounts koppelen. Vervolgens krijgen ouders inzicht in de activiteiten van hun kinderen op YouTube. Behalve om bekeken video's zou het ook gaan om reacties die ze achterlaten en ontvangen.

Voor jongere kinderen was er al langer ouderlijk toezicht mogelijk met de speciale kinderversie YouTube Kids. Maar de nieuwe functie werkt dus met het 'gewone' YouTube.

Ouders kunnen ook SafeSearch aanzetten en restricties voor onder meer autoplay en bepaalde content op YouTube instellen. Het bedrijf kwam recent ook met maatregelen die het aanbevelen van bepaalde content voor tieners aan banden legt. Zo zorgt de functie ervoor dat zij content die mogelijk het zelfbeeld kan beïnvloeden, zeer gelimiteerd of helemaal niet aanbevolen krijgen door YouTube.

School Time

Zit je kind op school, dan wil je natuurlijk dat het bereikbaar is in geval van nood, maar niet constant afgeleid raakt door de smartphone. Daar helpt de nieuwe Android-functie School Time bij. Die functie werkt al een tijdje op de Fitbit Ace LTE-smartwatch, maar volgens een blogpost brengt Google de functie in het komende jaar ook naar bepaalde Android-apparaten en Samsung Galaxy Watch-horloges.

Met School Time kan je kind tijdens schooltijden alleen bepaalde apps gebruiken, of het toestel helemaal niet gebruiken, afgezien van de belfuncties. Met de Family Link-app, die op later moment wordt toegevoegd aan School Time, kunnen ouders de schooltijden van hun kinderen instellen. Family Link laat ouders bepalen welke apps tijdens schooltijd bruikbaar zijn, welke opties kinderen kunnen gebruiken in bijvoorbeeld digitale- of in-app-winkels en zelfs de schermtijd per dag kan worden ingesteld.

Telefoonverbod op scholen

In Nederland is sinds 1 januari het gebruik van smartphones al niet meer toegestaan op middelbare scholen. Vanaf het nieuwe schooljaar van 2024-2025 geldt het telefoonverbod ook op basisscholen. 

Er zijn scholen waar leerlingen meteen bij aankomst op school hun mobieltje moeten inleveren. Maar er zijn ook scholen waarbij smartphones alleen tijdens de lessen zijn verboden, zodat leerlingen hun telefoons tijdens de pauzes wel gewoon mogen gebruiken. Er worden uitzonderingen gemaakt voor het gebruik van telefoons voor onderwijsdoeleinden. 

Lees meer nieuws over Android en mis niets met onze Bright-app.