©Canva

Minder goed mobiel bereik dreigt door strijd om antennemasten op daken

Minder goed mobiel bereik dreigt door strijd om antennemasten op daken

3 augustus om 14:00
Laatste update: 4 augustus om 18:59

Een zendmast op je dak is niet heel mooi, maar zorgt wel voor een goede dekking van mobiele diensten. Bovendien kan het geld opleveren door contracten die corporaties aangaan met providers. Nu blijkt dat woningcorporaties daar minder op zitten te wachten en dat kan het mobiele bereik beïnvloeden.

Hoe functioneel ook, niet iedereen is het eens met een antennemast op het dak. Sommige mensen hechten bijvoorbeeld meer waarde aan een mooi terras waar de was kan drogen en je van het uitzicht kunt genieten. De inkomsten die bewoners mislopen omdat het dak niet meer wordt verhuurd aan een telecomprovider, wegen niet op tegen het sociale aspect van een dak. 

Antennemast op het dak

Odido zit hierdoor met een probleem: het is namelijk niet meer zo makkelijk om een locatie te vinden voor zijn antennes. Hierdoor heb je in sommige buurten een minder goed bereik met je mobiele telefoon, schrijft het FD. Woningcorporaties, maar ook bedrijven en organisaties, willen steeds minder graag antennemasten op het dak. Soms door dat eerder genoemde sociale aspect van een dakterras, maar ook na slechte ervaringen waarbij providers zich niet aan de afspraken hielden rondom de veiligheid bij het betreden van het dak.

Het vervelende is bovendien dat wat vroeger een hoog gebouw is, in sommige steden nu als een middelhoog gebouw geldt. De grote gebouwen die ernaast torenen, die verstoren signaal dat wordt uitgezonden vanaf de lagere panden. Een probleem dat vooral in grote steden geldt, net als het probleem met de woningcorporaties met hun flats en etagewoningen. Vaak worden contracten rondom dak-antennes niet meer vernieuwd met de provider. 

Angst voor straling

De redenen dat woningcorporaties er niet meer aan willen is dat bewoners bang zijn voor straling en dat ze hun daken liever vergroenen of gebruiken voor zonnepanelen. Ook is de woningnood een reden: hierdoor worden er nieuwe daken op bestaande panden gebouwd en staan antenne-installaties in de weg. Een andere reden is dat woningcorporaties nu vaker een tussenpersoon in de arm nemen die het contract goed doorneemt. 

Vroeger waren die contracten vooral in het voordeel van het telecombedrijf en nu wordt er dus grondiger naar gekeken en komen er ook meer voorwaarden in waardoor woningcorporaties ‘baas op eigen dak’ blijven. Die tussenpersoon drijft de prijs bovendien ook op en dit mondt soms zelfs uit in een klacht bij de mededigingsorganisatie ACM. Soms kost de huur van een locatie van een dakantenne ineens 15.000 euro per jaar in plaats van 10.000 euro.

Kostenstijgingen

Er is een complexe situatie ontstaan rondom dakantennes en hierbij hebben zowel de woningcorporaties als de providers zo hun klachten en wensen. De ACM meent dat providers inderdaad soms te maken hebben met aanzienlijke kostenstijgingen, maar dat er geen structureel probleem is. Na een beroep werd dat specifieker gemaakt, namelijk dat er landelijk geen grote knelpunten zijn maar er lokaal wel problemen kunnen bestaan. 

VodafoneZiggo werkt al een jaar aan een zaak over zo’n geval, maar het duurt nog even voordat daarin ontwikkelingen zijn, omdat de ACM geen geschillenprocedure heeft voor deze problemen. De providers willen graag dat de Telecommunicatiewet wordt aangepast en dat de overheid sowieso zelf wat meer investeert in het laten plaatsen van antenne-installaties op zijn eigen daken. De vraag is of mensen er genoeg last van hebben als er minder bereik is van hun smartphone, maar aangezien onder die mensen ook overheidsfunctionarissen vallen, zou daar mogelijk meer schot in kunnen komen naarmate verbindingsproblemen vaker voorkomen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.