©Canva

Bier is lekkerder als het uit de ruimte komt

Bier smaakt veel beter als het uit de ruimte komt

18 augustus om 17:26

Het is niet bepaald astronautenvoer, maar bier schijnt veel lekkerder te smaken als het in de ruimte is geweest. Dat heeft alles te maken met het gistingsproces.

In de microzwaartekracht (de ruimte) reageren gisten anders dan op aarde en het resultaat is dat ze veel sneller fermenteren. Fermenteren is belangrijk omdat suiker daardoor omgezet worden in alcohol en CO2. Afhankelijk van het bier wordt daar op aarde enkele dagen tot een paar weken voor uitgetrokken. Het is het laatste deel van het proces van bier maken. Dat kan dus veel sneller, namelijk door het even met een raket naar de ruimte te sturen.

Bier uit de ruimte

Wetenschappers van de Universiteit van Florida hebben op aarde een experiment gedaan door microzwaartekracht na te bootsen. Ze observeerden hoe biergist zich gedraagt. Het zijn de eerste stappen in een grootschaliger onderzoek naar processen in de ruimte. Bier leek de onderzoekers een goede eerste, omdat de mensheid al eeuwen bier brouwt en het proces dus heel bekend is. Er werd gerst uit Live Oak gebruikt om wort te creëren, een vloeibare oplossing van geëxtraheerde granen. 

Daarvan werden weer zes monsters gemaakt die allemaal van het gist Saccharomyces pastorianus werden werden voorzien. Drie ervan gingen de microzwaartekracht in (of specifieker: het zogeheten clinostat-apparaat waarmee dit wordt nagebootst). Het gist zou er in aardse omstandigheden 2 weken over doen om te fermenteren, maar in gewichtsloosheid zou dat 21,2 uur zijn. 

Sneller gefermenteerd

Handig dat bier maken sneller gaat, maar smaakt het ook beter? Ja. Het smaakprofiel verandert omdat minder veel esters in dit bier voorkomen. Esters zorgen voor verbindingen die het smaakprofiel van bier bepalen. Dat het ruimtebier iets anders smaakt komt waarschijnlijk door een gen in de gist die minder actief was. De onderzoekers denken dat microzwaartekracht hierdoor voor een biertje met een superieure smaak kan zorgen.

Er zijn meer processen die een stuk beter gaan in gewichtloosheid: 3D-prints en drugskristallen schijnen daar veel beter te vormen. De onderzoekers in Florida richten zich op dit moment vooral op gistingsprocessen, dus waarschijnlijk is bijvoorbeeld yoghurt het volgende voedingsmiddel dat aan de beurt is voor een ‘ruimtebehandeling’.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.