©Apple

Apple moet alsnog 13 miljard euro aan belasting betalen na verloren zaak met EU

Apple moet alsnog 13 miljard euro aan belasting betalen na verloren zaak met EU

10 september om 11:18

Een kater voor Apple, de dag na de belangrijkste product-onthulling van het jaar voor het bedrijf. Apple heeft een zaak over niet-betaalde belastingen van de EU verloren, en moet daarom een recordbedrag van 13 miljard euro betalen.

Het oordeel van het Europees Hof van Justitie, de hoogste EU-rechter, kwam toevallig vanochtend, de dag na de onthulling van de nieuwe iPhones. De zaak sleept namelijk al jaren, en gaat over belastingontwijking. Al in 2016 oordeelde de Europese Commissie na een lang onderzoek dat Apple tussen 2003 tot en met 2015 opvallend weinig belasting had betaald over de miljardenwinsten die het in Europa had gedraaid.

Apple maakte gebruik van een aantal belasting-ontwijkende stappen, zoals wel meer grote bedrijven dat doen. Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, maken dan geheime belastingafspraken met bedrijven, bijvoorbeeld omdat de werkgelegenheid in hun land daarvan profiteert. In het geval van Apple liep die regeling via Ierland, waar ook het Europese hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd.

Slechts 1 procent belasting per jaar

Alle winst die Apple in Europa maakte, liep jarenlang via twee kantoren in Ierland. Die kantoren bestonden alleen op papier, en vielen onder toezicht van de Ierse belastingautoriteit, die het liet gebeuren. Daardoor werd over alle Europese winst van Apple al die tijd jaarlijks maar 1 procent belasting betaald: bij elkaar een bedrag van 13 miljard euro.

Eurocommissaris van Mededinging, Margrethe Vestager maakte er een zaak van, omdat zij vindt dat Apple oneerlijk voordeel had gekregen ten opzichte van andere bedrijven. Volgens Vestager had Ierland aan Apple een vorm van staatssteun gegeven, door bewust die belastingen niet te innen en Apple te matsen. Apple en Ierland gingen in beroep en kregen in eerste instantie gelijk bij het Gerecht van de Europese Unie, de op één na hoogste Europese rechter.

Maar daar zit er dus nog ééntje boven, en die oordeelt nu in het voordeel van de Europese Commissie. Die mag dus rekenen op betaling van die 13 miljard euro gemiste belastingen, plus rente.

Apple: 'Hebben belasting in VS betaald'

Een woordvoerder van Apple stelt dat er nooit sprake is geweest van belastingontwijking, en verwijt de Europese Commissie het achteraf wijzigen van de belastingregels. "Deze zaak ging nooit over hoeveel belasting we betalen, maar aan welke overheid we het moeten betalen. We betalen altijd alle belastingen die we verschuldigd zijn, waar we ook actief zijn en er is nooit een speciale deal geweest", aldus een woordvoerder van Apple.

"Apple is er trots op een motor van groei en innovatie te zijn in Europa en over de hele wereld, en consequent een van de grootste belastingbetalers ter wereld. De Europese Commissie probeert de regels met terugwerkende kracht te wijzigen en te negeren dat, zoals vereist door het internationale belastingrecht, ons inkomen al onderworpen was aan belastingen in de VS. We zijn teleurgesteld over de beslissing van vandaag, aangezien het Gerecht eerder de feiten heeft beoordeeld en deze zaak categorisch heeft vernietigd."

Apple stelt dat het over de betreffende winst al 20 miljard dollar aan belastingen heeft betaald in de VS. Apple wijst er ook op dat de VS en Ierland het eens zouden zijn over die regeling, waarbij de winsten die binnen Ierland binnenkwamen onder de Amerikaanse fiscus zouden vallen.

Gevolgen kunnen groot zijn

Experts denken dat de gevolgen van deze uitspraak groot kunnen zijn. De hoogste Europese rechter oordeelt nu immers dat dergelijke belastingafspraken uiteindelijk kunnen mislukken, en dat kan duur uitpakken. Bedrijven zullen nu waarschijnlijk wel twee keer nadenken voordat zij dergelijke afspraken maken.

Bovendien zullen Europese lidstaten zulke afspraken minder snel aanbieden, waardoor een 'race naar de bodem' zal worden voorkomen. Nu kiezen veel bedrijven namelijk voor het land dat het laagste tarief biedt. Dat is leuk voor dat land, maar waarschijnlijk nadelig voor alle andere Europese lidstaten.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.