Nederlander heeft Ig Nobelprijs gewonnen met kop of munt

©Unsplash

Nederland wint Ig Nobelprijs met kop of munt gooien
15 september om 10:42
Laatste update: 15 september om 10:54

Gooi jij wel eens een muntje op als je een beslissing moet nemen? Kop of munt? De Nederlandse hoogleraar Eric-Jan Wagenmakers had een goede uitkomst: hij won er een Ig Nobelprijs mee.

Wagenmakers en zijn team wonnen in de categorie Waarschijnlijkheid en hiermee zet Nederland een inmiddels vijf jaar durende traditie voort van het winnen van zo’n felbegeerde prijs. Niet alleen dankzij Wagenmakers’ kop-of-munt-onderzoek: er was ook een onderzoek naar dronken wormen dat in de prijzen viel. 

Kop of munt?

Het team van hoogleraar Wagenmakers heeft wel wat over moeten hebben voor de prijs: 350.757 keer een muntje opgooien. De vraag was of het muntje het vaakst landt op de kant die bij het gooien ook boven was. Het blijkt een zodanig klein verschil, dat je wel kunt stellen dat het redelijk 50/50 is. Wil je het echt weten? Vooruit: de kans is 51 procent dat de munt op de kant eindigt die bovenop was bij het gooien. Deze theorie was opmerkelijk genoeg nog nooit onderzocht op zo’n officiële, wetenschappelijke manier. 

Wagenmakers heeft nog wel vingers over: het muntje opgooien werd door 48 deelnemers gedaan en nam waarschijnlijk 650 uur in beslag. Hoe het resultaat zo tot stand komt? Het komt door de worp waarbij we wiebelen en het muntje langer in de lucht hangt, zegt hij tegen Het Parool.

Ig Nobelprijzen

De Ig Nobelprijzen zijn niet zoals de echte Nobelprijzen: dit zijn ludieke prijzen in 10 categorieën voor verrassende, grappige onderzoeken die wel in erkende wetenschappelijke tijdschriften zijn gepubliceerd. Ze worden overigens wel vlak voor de echte Nobelprijs-uitreiking vergeven, dus die laten niet lang meer op zich wachten.

De dronken wormen waren een initiatief van een Nederlands-Frans team waarbij het team beschonken en nuchtere wormen tegen elkaar liet racen. Niet voor de verkeersveiligheid, maar voor het bestuderen van actieve polymeren die de beestjes uitscheiden. Het leukste onderzoek is waarschijnlijk James Liao, een Amerikaan die de prijs ontving voor zijn demonstratie van de zwemcapaciteiten van een dode forel. 

Lees meer over wetenschappelijk onderzoek.