Een AI kan CAPTCHA robot-test nu 100 procent voor de gek houden

©Freepik

Een AI kan CAPTCHA robot-test nu 100 procent voor de gek houden
25 september om 11:42

'Ik ben geen robot', moeten we al ruim vijftien jaar aanklikken op allerlei websites. Maar die robot-test blijkt niet meer bij de tijd, want het lukt kunstmatige intelligentie inmiddels om er 100 procent van de pogingen voorbij te komen.

De captcha is door de jaren heen steeds veranderd. Eerst moesten we vooral vervormde letters en cijfers natypen, maar toen werd computervisie al goed genoeg om dat ook te kunnen. Het bekendste is natuurlijk de test met de verkeersfoto's: klik alle zebrapaden/bussen/rode stoplichten aan.

Maar ook daar zit natuurlijk een limiet aan, al was het maar omdat CAPTCHA een dubbel doel heeft. Niet alleen kunnen we er mensen mee van computers onderscheiden, computers worden ook weer getraind met alle data die wij mensen via CAPTCHA's aanleveren. En dus worden de systemen slimmer, wat nu weer bewezen is door onderzoekers van universiteit ETH Zurich. Zij hebben AI-systemen gebruikt om de reCAPTCHAv2 van Google in 100 procent van de gevallen op te lossen.

Puzzels te simpel voor computers

De puzzeltjes die reCAPTCHAv2 aan mensen voorschotelt, zijn simpelweg niet uitdagend genoeg meer voor de nieuwste AI-systemen, blijkt uit het onderzoek. De onderzoekers gebruikten een dataset die zij YOLO hebben genoemd: You Only Look Once. Daarbij mocht het systeem de puzzel één keer zien, en moest het vervolgens de oplossing geven. Die werd tijdens het onderzoek nog door een mens ingevuld, maar het is een kwestie van tijd totdat die stap ook geautomatiseerd is.

Aan het eind van het onderzoek kon YOLO de reCAPTCHAv2-test in 100 procent van de gevallen oplossen. Bij voorgaande pogingen lag dat percentage tussen de 68 en 71 procent. Die score wil niet zeggen dat de AI de puzzel elke keer 100 procent goed heeft opgelost, maar dat hij die elke keer zo oploste als een mens dat zou doen.

Hoe gaan we dat oplossen?

"Onze bevindingen suggereren dat er geen significant verschil is in het aantal uitdagingen dat mensen en bots moeten oplossen om de captcha's in reCAPTCHAv2 te doorstaan", concludeert het rapport. En dat betekent dat die reCAPTCHAv2-methode binnenkort dus niet meer volstaat om bots buiten websites te houden.

Gelukkig heeft Google al het nieuwere reCAPTCHAv3-systeem en zijn er ook andere alternatieven. Die nieuwe systemen werken vaak onzichtbaar en ongemerkt: algoritmen kijken naar een verzameling van informatie, zoals hoe een gebruiker zijn muis beweegt, scrollt en knoppen aanklikt. Mensen doen dat vooralsnog anders dan computers, maar ook daar maakt AI natuurlijk weer vorderingen.

Daarom blijft het een kat-en-muisspel, waarbij het nog interessant kan worden hoe de controle er over een paar jaar uitziet. Dan kan AI nog makkelijker dan nu klinken als een mens, stemmen overtuigend nabootsen, puzzels en problemen oplossen en meer. Als een AI nauwelijks meer te onderscheiden is van een mens, hoe moeten we dat dan nog testen?

Meer nieuws over AI en mis niets met onze Bright-app.