Energieaanbieder Zonneplan laat klanten prijsplafond voor gas instellen bij dynamisch contract

©Unsplash

Energieaanbieder Zonneplan laat klanten prijsplafond voor gas instellen bij dynami
26 september om 17:40

Bij een dynamisch energiecontract profiteer je als consument van de lage stroomprijzen tijdens pieken in het aanbod. Maar bij een dynamisch contract zijn ook je gasprijzen dagelijks veranderlijk. Spannend, gezien het verleden, dus komt Zonneplan met een eigen prijsplafond. Volgens de aanbieder ben je dan goedkoper uit.

De enorme stijging in gasprijzen na de Russische invasie van Oekraïne in 2022, is voor veel consumenten waarschijnlijk een klein trauma. De prijzen schoten zo hard omhoog dat de overheid een prijsplafond moest instellen. Dat plafond is weg, maar energiebedrijf Zonneplan komt nu met een eigen prijsplafond, voor gas. Klanten met een dynamisch energiecontract kunnen dan zelf een maximale gasprijs vastzetten voor de maanden waarin het gasverbruik het hoogst ligt: van oktober tot en met maart.

Dat vastzetten kan in de app, en klanten betalen voor dat vrijwillige plafond 2,5 cent extra per kuub gas. Voor een huishouden dat 1200 kuub per jaar gebruikt, zou het gaan om een totaal bedrag van zo’n 25 euro bovenop de gebruikelijke kosten, stelt Zonneplan. Voor die 25 euro kopen consumenten dus in wezen gemoedsrust en de zekerheid dat hun gasprijzen niet plots omhoog schieten. Zit het verbruik onder het plafond, dan profiteert de klant daar wel van.

Dynamisch ook met gas goedkoper

Volgens Zonneplan waren klanten met een dynamisch contract afgelopen jaar ook al goedkoper uit wat gas betreft. Betaalde Nederlanders gemiddeld gezien 1608,68 euro voor een verbruik van 1200 kuub gas, betaalde klanten met een dynamisch energiecontract 1362,81 euro voor hetzelfde verbruik.

De verwachting is overigens dat de gasprijzen de komende tijd relatief stabiel blijven. De afgelopen twaalf maanden schommelde de gasprijs tussen de 1,10 en 1,20 euro per kuub. Zonneplan verwacht de komende winter ook geen enorme veranderingen in die trend, gebaseerd op de termijnmarkt. “Klanten profiteren door dit prijsplafond nog steeds van lage gasprijzen en zijn beschermd tegen een onverwachte stijging”, aldus Zonneplan-energiespecialist Glenn van der Linde.

Vooruitbetalen komt er ook aan

Zonneplan laat zijn klanten binnenkort ook kiezen voor een vast voorschot in plaats van een maandelijks wisselende factuur. “Veel klanten vinden die wisselende prijzen fijn, omdat ze daardoor direct het effect van hun verbruik zien. Anderen willen echter liever wat meer vastigheid. Dat maken we mogelijk met een vast voorschot: maandelijks hetzelfde bedrag, gebaseerd op het verwachte verbruik van de klant en onze prijsverwachting voor de komende twaalf maanden. Jaarlijks wordt dat verrekend met de daadwerkelijk gemaakte kosten”, legt Van der Linde uit.

Eerder bleek al dat één op de twintig Nederlanders nu een dynamisch energiecontract heeft. Zonneplan verwacht dat het optionele gasplafond en de mogelijkheid om een vast voorschot te betalen, zullen zorgen voor meer klanten.

Meer over de energietransitie en mis niets met onze Bright-app.