NASA neemt lastig besluit over Voyager 2: hoe lang kan de sonde nog mee?

©NASA

NASA zet instrument uit op Voyager 2: komt het einde in zicht?
2 oktober om 19:52
Laatste update: 2 oktober om 20:09

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft een moeilijke beslissing moeten nemen over een van haar meest iconische ruimtemissies. De Voyager 2-sonde, die al sinds 1977 door de ruimte reist, heeft steeds minder energie beschikbaar. Om de levensduur van de sonde te verlengen, heeft het ruimteagentschap een van de wetenschappelijke instrumenten aan boord uitgeschakeld.

De energievoorziening van Voyager 2 wordt verzorgd door radioactief plutonium. Dit materiaal verliest jaarlijks ongeveer 4 watt aan elektrisch vermogen. Om energie te besparen, heeft NASA nu besloten het plasma-instrument uit te schakelen. Dit instrument mat elektrisch geladen deeltjes in de ruimte en speelde een belangrijke rol bij het vaststellen dat Voyager 2 de heliosfeer (de 'bubbel' rond ons zonnestelsel) had verlaten.

Het uitschakelen van het instrument was geen gemakkelijke opgave. Vanwege de enorme afstand duurde het 19 uur voordat het commando de sonde bereikte, en nog eens 19 uur voordat het signaal terugkwam dat de opdracht was uitgevoerd. Uiteindelijk is de complexe operatie gelukt. Dat laat NASA weten in een persbericht.

Ondanks deze ingreep blijven er nog vier wetenschappelijke instrumenten actief aan boord van Voyager 2. NASA hoopt hiermee de missie tot in de jaren '30 van deze eeuw voort te kunnen zetten. Naarmate de energie verder afneemt, zullen waarschijnlijk meer instrumenten moeten worden uitgeschakeld.

20,5 miljard kilometer ver

Voyager 2 bevindt zich momenteel op een afstand van zo'n 20,5 miljard kilometer van de aarde. Na een lange reis langs Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus, bereikte de sonde uiteindelijk de interstellaire ruimte - het gebied tussen de sterren. Hoewel zijn primaire missie al lang voltooid is, blijft Voyager 2 wetenschappelijk waardevolle informatie verzamelen.

De Voyager-missies behoren tot de langstlopende ruimteprojecten ooit. Ze hebben de mensheid unieke inzichten gegeven in de buitenste regionen van ons zonnestelsel en daarbuiten. Ook de tweelingbroer van Voyager 2, Voyager 1, is nog steeds actief en zendt gegevens terug naar de aarde.

Lees meer nieuws over wetenschap, en mis niets met onze Bright-app.