©Wikimedia Commons

Nederland gaat klimaatdoelen waarschijnlijk niet halen, zet nu in op meer transfor

Nederland gaat klimaatdoelen waarschijnlijk niet halen, zet nu in op meer transformatorhuisjes

24 oktober om 16:09

De kans dat Nederland de klimaatdoelen van 2030 nog gaat halen is slechts 5 procent. Ondertussen zet het kabinet nu in op meer transformatorhuisjes om ons overvolle stroomnet te ontlasten.

Het nieuwe kabinet doet zo weinig aan het verbeteren van het klimaat, dat Nederland de klimaatdoelen van 2030 hoogstwaarschijnlijk niet zal halen. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat jaarlijks de vandaag gepresenteerde klimaatplannen van de overheid doorrekent. Volgens de klimaatwet moet de Nederlandse CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent zijn gedaald.

Het vorige kabinet deed veel aan klimaat, genoeg om de doelen met een zekerheid van 15 procent te halen, concludeerde het PBL vorig jaar. Maar het huidige kabinet heeft gesneden in veel groene maatregelen, waardoor de kans dat 2030 wordt gehaald nu slechts 5 procent is. Volgens het PBL zal de Nederlandse CO2-uitstoot waarschijnlijk pas in 2035 op het gewenste niveau liggen.

'Energiesector kan nu al meer doen'

Het is raar dat de overheid niet meer doet om zijn klimaatkansen te vergroten, vindt brancheorganisatie Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). "Dit is wel even slikken. We komen dichter bij de deadline van 2030 en verder van het doel", aldus NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. "De politiek heeft nodeloos tijd verloren en er zijn noodzakelijke maatregelen van de plank gevallen. Dat kunnen we ons niet permitteren en het is ook zonde, want de duurzame energiesector kan méér dan nu van ons gevraagd wordt."

Door zwabberend beleid over zonnepanelen, warmtepompen, elektrisch rijden en milieuzones weten consumenten en bedrijven niet waar ze aan toe zijn. Ze wachten daardoor met investeringen in bepaalde maatregelen, wat ook weer ten koste gaat van de bedrijven die zulke maatregelen aanbieden. Zonnepanelen zijn het duidelijkste voorbeeld: die markt draaide de afgelopen jaren goed, maar zakt nu in elkaar omdat de overheid de salderingsregeling schrapt en weinig duidelijkheid biedt over wat het hebben van zonnepanelen straks mag kosten.

Dit gaat het kabinet aan klimaat doen

Wat gaat het kabinet Schoof I dan doen aan klimaat? De problemen op het stroomnet zullen aangepakt worden, staat in de Energienota 2024. Want het krappe stroomnet staat vergroening in de weg, en maakt dat consumenten en bedrijven niet van het gas af kunnen, zelfs al willen ze dat graag. "Ondanks de inspanningen van de netbeheerders om de netten in Nederland tijdig uit te breiden, komen de grenzen van het netwerk in zicht", schrijft het kabinet.

De krapte moet worden opgelost met de bouw van maar liefst 50.000 extra transformatorhuisjes. Die huisjes moeten naar standaardontwerp gebouwd worden, zodat ze snel geplaatst kunnen worden. En er komt een 'vliegende brigade' van experts en vakmensen die zorgen dat de huisjes er snel kunnen komen. Ze zullen netbeheerders en gemeenten ondersteunen.

Kabinet komt met 'alternatieve maatregelen'

Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei stelt dat het kabinet 'onverminderd hard' zal doorwerken om de klimaatdoelen toch te halen. Daar is volgens de minister wel 'meer actie' voor nodig, en Hermans noemt daarbij 'alternatieve maatregelen' die de komende tijd worden uitgewerkt. Bij de voorjaarsbesluitvorming belooft de minister op die alternatieve stappen terug te komen.

In ieder geval gaat het kabinet opnieuw in gesprek met de grootste industriële uitstoters. Onlangs werd nog bekend dat de grootste CO2-uitstoters van Nederland afgelopen jaren niet duurzamer zijn geworden. Als hun CO2-uitstoot al is gedaald, dan is dat vanwege teruggelopen productie vanwege de inflatie. Pas als die grootste uitstoters ook iets veranderen, komen de klimaatdoelen weer in zicht.

Meer nieuws over klimaat en mis niets met onze Bright-app.