© NASA

Voyager 1 hersteld na langdurig technisch probleem

Voyager 1 hersteld na technisch probleem dat weken aanhield

27 november om 20:31

Voyager 1 heeft na twee weken technische problemen weer contact met de aarde opgenomen met zijn belangrijkste radiotransmitter. Die was sinds oktober defect. 

Eind oktober schakelde Voyager 1 plots zijn belangrijkste radiozender, de X-bandtransmitter, uit. Dat deed de sonde om energie te besparen. Deze radiostilte dwong het missieteam om een zwakkere, verouderde S-bandtransmitter te gebruiken, die al sinds 1981 niet meer actief was. 

Na weken van nauwkeurige planning en signalen die 23 uur nodig hebben om Voyager te bereiken, slaagde het team er nu in om de oorspronkelijke communicatieconfiguratie te herstellen. Momenteel worden de laatste stappen gezet om de systemen van de sonde volledig te resetten. Dat laat NASA weten in een persbericht.

24 miljard kilometer ver

Voyager 1 bevindt zich op meer dan 24 miljard kilometer van de aarde, voorbij de grenzen van ons zonnestelsel in de interstellaire ruimte. De sonde wordt aangedreven door de warmte van vervallend plutonium, wat jaarlijks ongeveer 4 watt aan energie oplevert. 

De voorraad plutonium is echter eindig. Om te blijven functioneren, heeft NASA door de jaren heen creatieve oplossingen toegepast, zoals het gebruik van alternatieve stuurmotoren en het uitschakelen van niet-essentiële systemen. 

Hoewel zijn primaire missie al decennialang gedaan is, blijft het ruimtevaartuig waardevolle gegevens leveren over de omgeving buiten ons zonnestelsel. De toekomst van Voyager op lange termijn is echter onzeker. Vooral de voorbije jaren begint er steeds meer mis te lopen met de sonde, die bijna een halve eeuw oud is.

Meer wetenschap, en mis niets met onze Bright-app.