Krankzinnige Chinese batterij fixt zichzelf en is... rekbaar?!

©Unsplash

Krankzinnige Chinese batterij fixt zichzelf en is... rekbaar?!
28 november om 08:43

Onderzoekers uit China hebben een batterij ontwikkeld die niet alleen rekbaar is, maar zichzelf ook kan repareren na schade. Deze lithium-ionbatterij is ontworpen voor gebruik in draagbare apparaten zoals slimme kleding, maar kan ook gebruikt worden in flexibele robots en buigbare smartphones.

De batterij is ontworpen met een alles-in-één-configuratie, wat betekent dat de elektrolyt (het materiaal dat de twee polen met elkaar verbindt) en de elektroden direct aan elkaar verbonden zijn via dynamische verbindingen. Deze slimme kunststoffen maken zowel de energiegeleiding als het herstelproces mogelijk. 

Als de batterij wordt doorgesneden, kunnen de gescheurde delen zichzelf herstellen dankzij chemische verbindingen die zichzelf opnieuw vormen. Hierdoor worden de elektrische eigenschappen van de batterij behouden, zelfs na het helen. Dat vertellen de onderzoekers in een studie, die gepubliceerd werd in vakblad Supramolecular Materials

Succesvol getest

Tijdens tests werd aangetoond dat de batterij een indrukwekkende rekbaarheid heeft: ze kan tot 220 procent van haar oorspronkelijke lengte worden uitgerekt zonder defecten. Daarnaast is in het laboratorium aangetoond dat een beschadigde batterij, nadat ze zichzelf heeft hersteld, opnieuw stroom kan leveren.

Een ander sterk punt is dat de elektrolyt zijn geleidende eigenschappen behoudt, zelfs als de batterij onder spanning staat door rekken. Dit is essentieel voor een betrouwbare werking in draagbare apparaten.

Hoewel de technologie nog in de ontwikkelingsfase zit, menen de onderzoekers dat dit een belangrijke stap is. Dergelijke batterij verlengt niet alleen de levensduur van apparaten, maar maakt ze ook betrouwbaarder. Denk bijvoorbeeld aan een smartwatch die niet stopt met werken als deze per ongeluk valt of beschadigd raakt. Wel moet nog worden onderzocht of de technologie kan worden opgeschaald en of het betaalbaar is om dergelijke batterijen op grote schaal te produceren. 

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze vernieuwde Bright-app.