Vroeger bier, nu TikTok: Australië verbiedt sociale media tot 16 jaar

©Unsplash

Vroeger bier, nu TikTok: Australië verbiedt sociale media tot 16 jaar
28 november om 10:48
Laatste update: 28 november om 10:49

Australië heeft een primeur: kinderen onder de 16 jaar mogen geen gebruikmaken van sociale media. Waar je vroeger op je zestiende je eerste biertje mocht drinken, wordt dat nu de magische grens dat je platformen als TikTok en Instagram mag gebruiken.

Het is niet verrassend dat Australië als eerste een verbod voor kinderen invoert. Uit recent onderzoek blijkt dat 97 procent van de tieners daar gebruikmaakt van sociale media. Gezien het duidelijke verband tussen de opkomst van het medium en de verslechterde mentale gezondheid van tieners, grijpt de Australische regering nu in.

Het verbod is in rap tempo door het parlement goedgekeurd en heeft brede steun gekregen.. Alleen de Senaat moet nog de definitieve beslissing nemen, maar volgens het NRC is dat slechts een formaliteit.

Verantwoordelijkheid ligt bij de platformen zelf

De nieuwe wet gaat niet direct van kracht. Mocht hij er doorheen komen, wat dus zeer waarschijnlijk is, zal de Australische regering halverwege volgend jaar kijken naar de resultaten van een proef. Het betreft een technologie die de verificatie van leeftijd waterdicht moet maken, zodat tieners de beperkingen niet kunnen omzeilen.

Platformen als X, Facebook, Instagram en TikTok dragen overigens de verantwoordelijkheid hiervoor. Ze moeten ervoor zorgen dat de verificatie op orde is. Blijkt dit niet zo te zijn, dan kunnen ze boetes tot 50 miljoen Australische dollar verwachten. Ze krijgen een jaar om zich voor te bereiden, wat betekent dat de wet eind volgend jaar van kracht moet zijn.

Google, Meta en Bytedance zijn het er niet mee eens

Uiteraard zijn die techbedrijven zelf het niet eens met de nieuwe wet. Google en Meta hebben geprobeerd de wet te dwarsbomen en ook Bytedance vroeg om meer tijd. Het moederbedrijf achter TikTok wilde vooral dat er meer duidelijkheid kwam over de manier waarop de leeftijdcheck uitgevoerd moet worden.

De snelheid waarmee deze wet er doorheen is gejaagd is overigens überhaupt een punt van kritiek. Volgens tegenstanders van de wet is er niet goed genoeg gekeken naar de gevolgen. Zo is er bijvoorbeeld de angst dat gevoelige informatie, zoals je paspoortgegevens of biometrische gegevens, op deze manier in handen komt te liggen van bedrijven die door hun positie al heel veel macht hebben.

Lees meer over sociale media en mis niets met de Bright-app.