©Prusa

Review: Prusa Core One 3D-printer is een topper

Review: Prusa Core One 3D-printer is een topper

De nieuwe Prusa Core One 3D-printer kwam vorige week bij ons aan. Na een week testen volgt hier onze review.

Wie begint met 3D-printen moet een vrij fundamentele keuze maken: wordt deel van de hobby dat je er mee sleutelt, upgrade en klooit, of verwacht je ervan dat het een apparaat is dat het “gewoon doet”. En bij je antwoord moet je ook bedenken hoeveel je ervoor over hebt om niet zelf te hoeven sleutelen. Een Prusa was altijd al een betrouwbaar werkpaard, met bovendien geweldige support door goed bereikbare en kundige mensen. Een Ender was een stuk goedkoper, maar goed zelf te fixen en met een flinke community die je graag wil helpen. Een Bambu Lab printer zat daar qua prijs tussenin, had een grotendeels gesloten ecosysteem en een “niet geweldig” bereikbare helpdesk.

Dan klinkt het alsof je voor de Prusa moet gaan als je geld hebt, maar behalve de hogere prijs, kleefden er nog een aantal nadelen aan. Hun topprinter, de MK4S, kwam qua snelheid aardig in de buurt van de Bambu Lab printers, maar had standaard geen behuizing, wat printen van veel materialen onmogelijk maakt. Je kon (door nog meer geld neer te leggen) wel een behuizing kopen, maar die was echt helemaal om de printer heen gebouwd en dus behoorlijk fors.

Prettige middenweg

De nieuwe Core One is wat dat betreft de perfecte iteratie van een Prusa printer. Het printsysteem komt grotendeels uit de MK4S (je kunt zelfs een ombouwkit kopen) maar hij heeft een behuizing die onderdeel uitmaakt van het frame én (nerd alert) het is een CoreXY printer in plaats van een bedslinger. Dat wil zeggen dat de printkop bovenin de printer hangt en blijft en daar naar voren, achteren, links en rechts beweegt. Ondertussen beweegt het printbed van boven naar beneden om te printen. Bij de andere Prusa printers gaat het bed heen en weer en de kop van links naar rechts en boven naar beneden. Dat zorgt ervoor dat de voetafdruk van de printer wat kleiner is.

Installatie is eenvoudig en je kunt ervoor kiezen om hem helemaal offline te gebruiken (lees je mee Bambu?), maar als je hem via de app instelt kun je gebruik maken van de app en het uitstekende Prusa Connect. Daarmee kun je op afstand je prints starten en in de gaten houden. Wat nog steeds niet standaard is, is een camera in de behuizing. Die kun je wel kopen, maar kost €44 en geeft slechts één beeld per 10 seconden. Dat doet Bambu wel beter.

Prima resultaten

De prints uit de Core One komen er behoorlijk vergelijkbaar uit als van de MK4S en dat is goed nieuws. Want die zijn snel en goed. Ook kun je de printsheets van de vorige printers weer gebruiken. Die zijn hetzelfde formaat. De Core One is nog iets sneller geworden, maar dat merk je eigenlijk alleen bij hele grote prints. Als je iets print van 6 mm groot is het ook 6 mm groot, je kunt dus behoorlijk van aan dat je een schroefgat op de juiste maat krijgt bijvoorbeeld.

Het bouwvolume is iets groter geworden ten opzichte van die MK4S. 250 x 220 x 270 mm versus 250 x 220 x 210. Vooral die extra hoogte is welkom. Bovendien kan hij nog steeds enorme overhang printen. Tot 75º, wat geen enkele andere printer kan.

Het meest opvallende aan de nieuwe Core One is dat hij maar €250 duurder is dan de MK4S. Daarmee is de Core One ook op prijs aardig concurrerend geworden met de Bambu X1 Carbon. De zelfbouwkit is zelfs goedkoper dan die printer. Met de Bambu is het nu nog wel gemakkelijker om meerdere kleuren in één print te gebruiken, maar ook voor de Core One is een update aangekondigd die Prusa’s Multi Material Unit bruikbaar maakt op de nieuwe printer.

Je kunt dus zonder veel meer geld uit te geven nu een 3D printer kopen die qua snelheid en prijs kan concurreren, met betere support en die in Europa bedacht én geproduceerd wordt. De Core One is dan ook mijn nieuwe go-to 3D printer. Geen gehobby om hem aan de praat te krijgen en bij problemen toch voldoende support. 

Meer Bright reviews en mis niets met onze Bright-app.