©Bright

Review: Insta360 Flow 2 Pro

De cameraman-in-je-broekzak is vernieuwd: Insta360 Flow 2 Pro

De Insta360 Flow Pro was een van mijn favoriete tools van het afgelopen jaar. Klein genoeg om in een jaszak te stoppen, snel op te zetten en met een trackingfunctie die je niet alleen in de Insta360-app, maar ook in andere iPhone-apps kon gebruiken. Het was een gimbal die in de praktijk net zo goed werkte als op papier, en daarmee de enige die ik daadwerkelijk ben blijven gebruiken. Nu is er de Insta360 Flow 2 Pro. De vraag is: heeft Insta360 een winnende formule verfijnd?

Het antwoord ligt ergens in het midden. De Flow 2 Pro is op de meeste gebieden beter: steviger gebouwd, fijner om vast te houden dankzij een groter handvat en met een paar slimme nieuwe functies. Maar als je de originele Flow Pro al hebt, hoef je nog niet meteen je portemonnee te trekken.

Wat is er beter?

Het eerste wat opvalt, is dat de Flow 2 Pro een stuk robuuster aanvoelt. Het handvat is groter. Bij de Flow Pro moest je dat uittrekken om te zorgen dat het in je hand past. De inklapbare pootjes voelen ook wat steviger aan.
Ook de knoppen zijn iets logischer geplaatst, met een grotere joystick en een beter voelbare scrollwheel-interface.
Tweede verbetering is de Free Tilt Mode. Dit is de grootste functionele upgrade: je kunt nu de gimbal-arm draaien om gemakkelijker op en neer te kantelen zonder dat je je pols in een onnatuurlijke hoek hoeft te zetten. Voor dynamische shots, bijvoorbeeld als je iets van laag naar hoog wilt volgen, is dit een must.

Software en tracking

De trackingfunctionaliteit was al een van de grote pluspunten van de Flow Pro, en met de Flow 2 Pro zet Insta360 een volgende stap. Deep Track 4.0 herkent nu meerdere personen tegelijk en kan zelfs opnieuw de juiste persoon vinden als ze even uit beeld zijn geweest. De tracking werkt ook in meer zoomniveaus, tot 15x digitaal in de Insta360-app.
Wel blijft het een iPhone-feestje. Dankzij Apple DockKit werkt de tracking in meer dan 200 iOS-apps, terwijl Android-gebruikers zijn aangewezen op de Insta360-app. De app zelf is uitstekend en biedt zelfs functies zoals een teleprompter en Dolby Vision-opnames, maar het is sneu dat Android-gebruikers niet dezelfde brede app-ondersteuning krijgen.

Twee stappen vooruit, een stap terug

Een paar kleine details laten zien dat Insta360 goed luistert naar gebruikersfeedback. De ingebouwde batterij gaat nog steeds tot 10 uur mee en kan je telefoon opladen via een USB-C-aansluiting. De gimbal klapt nu sneller en soepeler open, waardoor hij nog net iets praktischer is in gebruik. Hij begint ook niet meteen te draaien na het openklappen, maar voelt of je telefoon wel of niet geïnstalleerd is.
Wat echter knap vervelend is, is dat de cold shoe mount verdwenen is. Als je dus een microfoon wilt aansluiten op je telefoon tijdens het opnemen, moet je er eentje hebben die aan je telefoon blijft hangen zoals de DJI MIC Mini of Rode Wireless Micro. Dat is een flinke stap achteruit wat mij betreft, omdat je op beide sets geen lavalier microfoon aan kan sluiten, maar met een plastic kastje op je kleding moet lopen.

Upgraden of niet?

Als je nog geen smartphone-gimbal hebt en de beste kleine, opvouwbare optie zoekt, dan is de Insta360 Flow 2 Pro de beste keuze mits je geen microfoon wilt gebruiken die een cold shoe mount nodig heeft. De Flow 2 Pro is stevig, makkelijk mee te nemen en biedt een trackingfunctie die geen enkele concurrent kan evenaren – mits je een iPhone gebruikt.
Heb je al een Insta360 Flow Pro? Dan hangt het ervan af. De verbeteringen zijn fijn, maar niet revolutionair. De Free Tilt Mode, betere grip en robuustere bouw zijn leuk, maar rechtvaardigen geen directe upgrade.

Meer Bright reviews en mis niets met onze Bright-app.