Apple zou geheim achterdeurtje in iCloud moeten bouwen van Britse overheid
©Freepik

De Britse overheid zou van Apple een geheim achterdeurtje eisen in de versleutelde iCloud-backups van gebruikers. Als zo'n deurtje er zou komen, zouden Britse geheime diensten bij gebruikers wereldwijd ongemerkt in de gegevens kunnen neuzen.
Het zou gaan om een geheim bevel aan Apple, dat daarom ook niet bekendgemaakt kan worden. Toch hebben ingewijden over de Britse plannen verteld tegenover The Washington Post. In veel landen kunnen bevelen worden opgelegd aan bedrijven in het kader van bijvoorbeeld de nationale veiligheid, en bedrijven moeten daar vaak aan meewerken zonder dat zij dit mogen openbaren.
Alleen in dit geval zou Apple medewerking willen weigeren. Apple zou het bevel aanvechten, ook weer buiten de openbaarheid. Maar tot dat aanvechten moet Apple wel aan de eis voldoen. Verwacht wordt dat Apple, mogelijk dus tijdelijk, in het VK zal stoppen met het aanbieden van de functie Advanced Data Protection, oftewel Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud. Die functie is sinds 2022 beschikbaar en biedt een optionele versleuteling van iCloud, dat standaard niet end-to-end versleuteld is.
De vraag is of de Britse regering zo'n stop van de functie ver genoeg vindt gaan. Gebruikers buiten het Verenigd Koninkrijk of met een account daarbuiten, zouden dan alsnog buiten de greep van de Britse geheime dienst liggen. Van de andere kant zijn te hoge kosten en de proportionaliteit belangrijke redenen voor Apple om een beroep te winnen: de regel kan simpelweg veel te ver gaan als die op elke Apple-gebruiker wereldwijd zou slaan.
'Achterdeurtje' gevaarlijk voor iedereen
Apple staat bekend om zijn privacy-maatregelen, en was er vroeg bij het met de optie tot versleutelen van de meeste aspecten van de iPhone en iCloud. Door die versleuteling kan alleen de eigenaar van de data die gegevens inzien, en kan ook Apple zelf niet meekijken. Veel overheden willen toch een 'achterdeurtje' in die versleuteling, om bijvoorbeeld criminelen af te tappen.
In de praktijk betekent zo'n achterdeurtje echter gewoon een gat in de beveiliging. Dat gat wordt vroeg of laat ook door criminelen gevonden, en tast zo de beveiliging van alle gebruikers aan, niet beperkt tot een bepaald land of tot een bepaalde groep.
Apple verzet zich al langer
Tot nu toe heeft Apple zich altijd verzet tegen dergelijke achterdeurtjes. Dit Britse bevel is echter anders, omdat het volledig in het geheim wordt uitgevoerd. Mocht Apple inderdaad toch gedwongen worden te voldoen, dan mag het bedrijf dat niet aan zijn gebruikers vertellen. Bovendien komen de gegevens dan waarschijnlijk in handen van alle geheime diensten van de Five Eyes-landen: het VK, de VS, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.
Een jaar geleden werd er al voorgesorteerd op deze regeling. "Er is geen reden waarom de Britse regering de bevoegdheid zou moeten hebben om voor wereldburgers te beslissen of ze kunnen profiteren van de bewezen beveiligingsvoordelen die voortvloeien uit end-to-end-codering", zei Apple toen tegen het Britse parlement.
Meer Apple-nieuws en mis niets met onze Bright-app.