©Eufy

Rechter: Beveiligingscamera's bij appartement mogen niet vanwege privacy van buren
Woon je in een appartement? Let voortaan dan goed op als je beveiligingscamera's voor je deur wilt plaatsen. Een Nederlandse rechter maakte er korte metten mee in een recente rechtszaak. Waarom? De privacy van de buren is volgens de rechter belangrijker.
Het gaat om een rechtszaak die de rechtbank Midden-Nederland behandelde. De uitspraak is vandaag gepubliceerd. Twee buren in een appartementencomplex stonden tegenover elkaar in de rechtszaal. Een van de partijen had in totaal drie camera's opgehangen: aan de achter- en voorzijden van hun appartement en in hun privé-tuinkamer. De camera’s zijn weliswaar niet gericht op de woning van de buren, maar toch vindt de rechter dat hun privacy daar te zwaar onder lijdt.
Gezamenlijke ruimte
De camera’s hebben namelijk wél zicht op de gemeenschappelijke tuin en de parkeerplaatsen. Semi-gemeenschappelijke ruimtes, zo oordeelt de rechter, waardoor er wel degelijk sprake is van inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Het recht op privacy reikt volgens uitspraken in andere zaken verder dan de eigen woning. Overal in het gebouw waar mensen komen, bijvoorbeeld een gemeenschappelijke ruimte, hebben zij recht op privacy.
De buren die de camera’s ophingen probeerden de rechter nog wel te overtuigen met een verhaal over privacysoftware. Die zou zijn geïnstalleerd en zorgen voor afscherming van gedeelten van het beeld die niet relevant zijn voor de veiligheid. De beelden daarvan die als bewijs moesten dienen werden echter van tafel geveegd door de rechter. De gedaagde buren gaven namelijk geen details over de locatie van de camera’s, het merk en de software die zij gebruiken.
'Privacy buren belangrijker'
Daarom is het onmogelijk om na te gaan of het klopt wat de eigenaren van de camera’s beweren, oordeelt de rechter. Daarnaast weegt ook mee dat de gedaagde partij een bezichtiging door de rechter op locatie 'heeft gefrustreerd' en dat de software ook makkelijk anders ingesteld kan worden. Op die manier kan er in de toekomst ook nog inbreuk op de privacy plaatsvinden.
Is het dan volledig onterecht dat de bewoners camera’s ophingen? Nee, vindt de rechter. Het is wel degelijk belangrijk voor de mensen in kwestie dat hun eigendommen beveiligd worden. "Maar gezien de hiervoor vastgestelde, ernstige inbreuk op de levenssfeer van eisers is dit belang van onvoldoende gewicht om de inbreuk te kunnen rechtvaardigen", valt te lezen in de uitspraak. Kortom: de camera's moeten weg.
Tot tienduizend euro aan boetes
Doen de gedaagden dat niet, dan moeten ze maximaal tienduizend euro aan dwangsommen betalen. Eerder is het voorgekomen dat er beelden en foto’s zijn gemaakt van buren. Ook dat mag absoluut niet van de rechter. Gebeurt dat wel, dan kunnen de eigenaren van de camera’s per overtreding vijfhonderd euro aftikken met een maximum van tienduizend euro.
Volg meer nieuws over smart home en mis niets met de Bright-app.