©CC

De kans dat deze asteroïde de aarde raakt is nu groter geworden

De kans dat deze asteroïde op de aarde neerkomt is groter geworden

Update: 7 februari om 23:13

De kans dat een recent ontdekte asteroïde in 2032 inslaat op onze planeet is volgens wetenschappers toegenomen. De ruimterots komt op de aarde af en zou bij een inslag een hele stad kunnen verwoesten. Maar is er echt reden tot zorg?

Asteroïde 2024 YR4 werd eind vorig jaar ontdekt, is ongeveer 60 meter breed en heeft een diameter van 90 meter. Hij komt momenteel recht op aarde af en zal zich naar verwachting zo’n 106.200 kilometer van onze planeet bevinden op 22 december 2032. Momenteel is die afstand nog 43.452.288 kilometer. Zou de ruimterots onze planeet raken, dan hij een hele stad kunnen verpletteren. Een inslag zou tot op 50 kilometer afstand schade kunnen veroorzaken, zegt NASA-expert Paul Chodas tegen CNN.

NASA en ESA verhogen kans op inslag

Afgelopen dinsdag was de kans op een inslag op aarde nog 1,3 procent, maar vandaag hebben de wetenschappers van zowel NASA als ESA hun berekeningen naar boven aangepast. Er is volgens NASA 2,3 procent kans dat de asteroïde de aarde raakt. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA schat de kans dat 2024 YR4 op de aarde neerkomt net iets lager in: 2,2 procent.

Het is volgens experts geen reden voor paniek, omdat de kans dat hij in de toekomst van zijn huidige koers afwijkt alleen maar toeneemt. "Naarmate er meer observaties van de baan van de asteroïde worden verkregen, zal de kans op inslag beter bekend worden", aldus NASA.

Observeren

Toch is 2024 YR4 op papier de meest bedreigende asteroïde voor de aarde, want eerdere ruimtestenen maakten nooit meer dan een procent kans op inslag op de planeet. 

De asteroïde is volgens NASA nog tot april zichtbaar. "Daarna zal deze te zwak zijn om te observeren tot juni 2028." De James Webb-ruimtetelescoop zal in maart de asteroïde ook observeren om de grootte beter te kunnen beoordelen. 

'Doomsday asteroid'

Zijn afmeting levert 2024 YR4 een zeldzame 3 op de Torino Impact Hazard-schaal op. Die meetmethode, gebruikt om het gevaar van ruimterotsen te duiden, wijst cijfers van 1 tot en met 10 toe aan een asteroïde, komeet of meteoor.

Het enige ruimte-object dat zich eerder dicht bij de aarde bevond met een hoger cijfer was 999942 Apophis, de zogenoemde 'doomsday asteroid'. Die kreeg vorig jaar een 4 op de Torino Impact Hazard-schaal, maar dat cijfer werd verlaagd naar nul toen duidelijk werd dat die rots de aarde helemaal niet zou raken.

Lees meer over ruimtevaart en abonneer je op onze nieuwsbrief.