©Bright

E-bike-fabrikant Cowboy belooft beterschap over deze klachten
De Belgische e-bike-fabrikant Cowboy belooft dat klanten niet meer vele maanden op hun bestelde elektrische fiets hoeven te wachten. Het bedrijf heeft gereageerd op klanten die klaagden over onder meer de levertijden en de klantenservice.
Cowboy erkent dat er vorig jaar lange tijd problemen waren met de levering van zijn e-bikes. Daardoor moesten sommige klanten vele maanden wachten op de door hen bestelde elektrische fiets. Telkens kregen ze een mailtje van Cowboy dat hun e-bike nog langer op zich liet wachten. Enkele klanten zeggen in Het Parool dat ze het uiteindelijk hebben opgegeven. Een van hen wachtte acht maanden en besloot toen zijn bestelling te annuleren, waarna hij zijn geld terugkreeg.
Cowboy-topman Tanguy Goretti erkent in de krant dat er problemen waren met de levering, maar zegt dat die inmiddels zijn opgelost nadat het bedrijf van fabriek is gewisseld. "De fietsen worden nu geproduceerd in Frankrijk. Daardoor hebben we geen vertragingen op onze orders meer", aldus Goretti. Volgens hem is de kwaliteit van de Cowboy-fietsen 'nooit beter geweest dan nu'.
Klantenservice met een chatbot
Cowboy-klanten klagen in Het Parool ook over de klantenservice, die deels is uitbesteed aan een AI-chatbot. Volgens Goretti konden klanten wel 'persoonlijke gesprekken aanvragen met medewerkers'. Vorig jaar zijn er 57.000 gesprekken door mensen afgehandeld, zegt hij.
De chatbot is volgens hem inmiddels 'bijna op hetzelfde niveau als die van een menselijke klantenservice'. Op sites als Trustpilot kwamen de afgelopen jaren vaker klachten over Cowboy voorbij over deze klachten en over allerlei problemen met de reparatie van fietsen.
Concurrenten als VanMoof gingen failliet
E-bike-fabrikanten hebben het zwaar doordat de vraag naar elektrische fietsen minder is dan verwacht en de concurrentie neemt nog steeds toe. De afgelopen anderhalf jaar gingen meerdere Nederlandse concurrenten van Cowboy failliet, waaronder VanMoof, QWIC, Stella en Amslod.
Vooral VanMoof is een directe concurrent van het Belgische merk, omdat het ook urban e-bikes met minimalistische, strakke ontwerpen maakt. Cowboy zag na het faillissement van VanMoof zijn verkoop stijgen.
Nog geen enkel jaar winst gemaakt
Het in 2017 opgerichte Cowboy maakte nog geen enkel jaar winst. Afgelopen jaar kreeg het bedrijf uit Brussel nog een nieuwe investering, waarmee het totaal aan investeringen op zo’n 135 miljoen euro kwam. Cowboy hoopt dat dit jaar het eerste winstgevende jaar wordt, maar de vraag is of dat lukt. Goretti: "Het vertrouwen in de markt is misschien laag, maar wij zijn nog springlevend."
Kijk ook onze review van de Cowboy Cross.
Lees meer over elektrische fietsen en volg het nieuws met de Bright-app.