©ArkEdge Space

Deze mini-satelliet maakt de scherpste foto’s van aarde uit de ruimte

Deze mini-satelliet maakt de scherpste foto’s van aarde uit de ruimte

Het apparaat is zo klein als een boodschappenkratje, maar het maakt prachtige foto’s van de aarde vanuit de ruimte. Het zouden foto’s van onze planeet zijn in de beste kwaliteit.

De Japanse startup ArkEdge Space heeft zijn satelliet zo’n 410 kilometer van de aarde een foto laten maken die indrukwekkend veel detail bevat. De CubeSat waarmee het dat voor elkaar kreeg heet ONGLAISAT. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van een Taiwanees systeem dat werd ontwikkeld door TASA.

ONGLAISAT

Het gaat om een Korsch optisch systeem dat met een CMOS TDI-sensor werkt om beelden te maken en de tijd als het ware te vertragen om de aarde goed op de gevoelige plaat te leggen. Er zit hardware op het apparaat die zorgt voor de beeldcompressie, allemaal in een apparaat dat zo groot is als een gemiddeld boodschappenkratje.

Het apparaat maakt zwart-witfoto’s waarmee op een vierkante kilometer kan worden gezoomd om gebouwen en wegen vast te leggen. Zo zien we op de foto die is gedeeld een stuk van Patagonië en Seattle. Het zijn foto’s van zo’n 2,5 tot 3 meter. Het wordt als zeer indrukwekkend gezien dat zo’n klein apparaat zoveel informatie in een foto kan vastleggen. 

Ruimtefoto's

Toch kunnen we er niet al te lang meer van genieten, want de missie stopt in maart. De optische technologie wordt naar verwachting in toekomstige missies nog toegepast. Het was een vrij korte missie, want in november arriveerde de satelliet op het ISS en werd vervolgens op 10 december in de ruimte losgelaten.

Het zijn geen ruimtefoto’s zoals we kennen van de James Webb-ruimtetelescoop, maar die is niet alleen op een heel andere plek in het heelal gericht: die worden ook vaak ingekleurd. De beelden die Webb schiet worden in zwart-wit naar de aarde doorgestuurd, waar de wetenschappers ze vervolgens kleur geven om bepaalde details duidelijk te maken.

Hopelijk worden er nog meer foto’s geschoten door ONGLAISAT voordat de missie voorbij is, om de aarde weer vanaf een andere kant te zien. Bekijk de foto's op de site van ArkEdge Space.

Lees meer over ruimtevaart en download onze app.