©Unsplash

Met deze nieuwe website kun je nachtenlang van Wikipedia leren

Met deze nieuwe website kun je nachtenlang van Wikipedia leren

Wil je vannacht zonder na te denken lekker over het internet scrollen, maar heb je vooral behoefte aan lezen in plaats van kijken? Een ontwikkelaar kwam met een slim idee: hij maakte een soort TikTok voor Wikipedia-pagina’s.

Wil je je kennis over een bepaald onderwerp bijspijkeren, maar heb je geen idee welk?Op Wikitok.net kun je vinden wat je zoekt, zelfs als je niet weet wat je zoekt. Daar krijg je al scrollend namelijk allemaal verschillende Wikipedia-pagina’s te zien, die op willekeurige volgorde aan je worden gepresenteerd. We gingen van Williamsport in Indiana naar Zwartsluis en van Emma Donoghue naar West Country whipping. Liever in het Nederlands? Kan ook: er is van WikiTok ook een Nederlandse variant beschikbaar.

Algoritmeverslaving

Een ontwikkelaar genaamd Isaac Gemal bedacht deze website om je van je algoritmeverslaving af te helpen. De New Yorker vond het een goed idee om die verslavende gewoonte die veel mensen kennen van social media om te zetten in iets leerzaams. Hoewel hier inderdaad geen algoritme achter zit dat je voorkeuren leert kennen, er geen likes worden uitgedeeld, reacties worden geplaatst of filmpjes vanzelf afspelen, kan WikiTok toch verslavend zijn: je blijft immers verrast worden door nieuwe informatie.

Om een personage uit een bekende Tom Hanks-film te citeren: 'Het leven is als een doosje bonbons: je weet nooit wat je krijgt.' Dat gaat zeker op voor WikiTok. Je ziet een mooie grote afbeelding van het hoofdonderwerp, de titel van de pagina en de eerste paar regels tekst die op de Wikipedia-pagina te zien zijn, plus een linkje naar die pagina. Dat is alles. Je kunt niet aangeven waar je interesses liggen: het is altijd volledig willekeurig.

WikiTok

De ontwikkelaar kiest daar bewust voor, want hij zegt tegen ArsTechnica dat veel mensen hem vragen een soort categorieën toe te voegen. Dat zou echter het hele idee achter WikiTok tenietdoen. “We worden in ons dagelijks leven al geregeerd door meedogenloze, ondoorzichtige algoritmen; waarom kunnen we niet gewoon een klein hoekje in de wereld hebben zonder die algoritmen?

Het is indrukwekkend hoe snel WikiTok in elkaar is gezet: maandag postte een ontwikkelaar genaamd Tyler Angert erover, en vervolgens werd na een soort mini-hackathon op X de site WikiTok geboren. Wat dan wel weer grappig is: het is wel gemaakt met behulp van AI-ontwikkeltools, namelijk Claude en Cursor. Hiermee was WikiTok binnen anderhalf uur gemaakt. Het zijn maar een paar honderd regels code, maar ze gaan zeker meer dan een paar honderd mensen helpen om meer te leren over een veelheid aan onderwerpen.

Lees meer over Wikipedia en download onze app.