©Unsplash

Dit Photoshop-alternatief gebruik je gewoon in de browser
Afbeeldingen bewerken kan gewoon in de browser. Daar zijn verschillende tools voor. Photopea bijvoorbeeld. Dat is een Photoshop-alternatief dat je gratis kunt gebruiken. Dat is niet het enige wat het laagdrempelig maakt: het is ook logisch in gebruik.
Je kunt met YouTube-video’s experimenteren en eventueel een cursus volgen om al veel verder te komen in Adobe Photoshop, maar zo eenvoudig als bijvoorbeeld MS Paint is het niet. MS Paint is op zijn beurt weer iets te basic. Photopea kan een goed alternatief zijn: je hebt er geen abonnement voor nodig. Zelfs geen account. De Tsjechische maker van de tool, Ivan Kutskir, verdient geld door advertenties aan de zijkant te tonen. Vrij opvallende advertenties. Mocht je er toch graag zonder die afleiding werken, dan kun je het voor 5 dollar per maand (4,84 euro) afkopen met een abonnement dat ook AI-mogelijkheden biedt en 5 GB online opslag.
Photopea
Als je even snel iets met een foto wil doen, maar niet per se helemaal Photoshop nodig hebt, of als je een trage internetverbinding hebt of simpelweg geen Photoshop hebt: er zijn veel redenen om even naar Photopea te gaan. De site is al vele jaren live en wordt volop gebruikt. Je kunt het op alle apparaten gebruiken waarop je een internetbrowser hebt. Ook op je werklaptop, waarop het vaak niet zo makkelijk is om software te installeren. Of op een Chromebook, die als uitdaging heeft dat er vaak minder geheugen aanwezig is om software te installeren (als die er al voor Chromebook is).
Photopea is een browsertool, maar je kunt het ook gebruiken om beelden offline te bewerken. Zolang je maar niet je browser sluit, want of je nu offline of online werkt: je werk is dan weg. Je kunt op Photopea beginnen met een leeg sjabloon voor bijvoorbeeld een Instagram-post, maar je kunt ook een foto vanuit een ander venster slepen. Verder is dit een app die veel kan wat Photoshop ook kan, zij het niet altijd via dezelfde weg of met exact hetzelfde resultaat. Je kunt je creaties opslaan als een Photoshop-bestand (.psd), maar ook een .ai (Illustrator) of een .fig (Figma). Gewoon een jpg of png behoort ook tot de mogelijkheden.
Download de Bright-app om op te hoogte te blijven.