©Unsplash

Synthetische e-fuel geen alternatief voor elektrische auto: 'rendement te laag'

Synthetische e-fuel geen alternatief voor elektrische auto: 'rendement te laag'

Wie zijn hoop had gevestigd op synthetische brandstoffen als alternatief voor elektrische auto's heeft pech. Het kost te veel energie: met dezelfde stroom laat je zes keer meer elektrische dan e-brandstofauto's rondrijden.

Zeker nu de verkopen van nieuwe elektrische auto's afvlakken of zelfs dalen, zoeken autofabrikanten naar alternatieven. De hoop werd deels gevestigd op e-fuels: synthetisch opgewekte elektrobrandstoffen die dezelfde eigenschappen hebben als fossiele brandstoffen, maar dan zonder de milieu-onvriendelijke nadelen. Bij het maken van zulke e-fuel wordt CO2 gebruikt en er wordt ongeveer dezelfde hoeveelheid koolstofdioxide aan de lucht afgegeven wanneer de brandstof wordt verbrand. Op papier heb je zo een kleinere CO2-voetafdruk dan bij fossiele brandstof.

In de praktijk valt dat echter vies tegen, zeker voor personenvervoer. Dat blijkt uit een metastudie van denktank FÖS dat eerdere studies van de Duitse ANWB-evenknie ADAC, het Duitse Bondsministerie van Milieu, het Fraunhofer Instituut voor Systeem- en Innovatieonderzoek en het Internationaal Energieagentschap heeft samengevoegd, in opdracht van de Climate Alliance. Het belangrijkste bezwaar op e-fuel: het kost te veel en levert te weinig op.

Zes keer meer auto's op directe stroom

De studie keek naar hoeveel auto's er konden rijden op de opbrengsten van 150 windturbines. Dat zijn 240.000 elektrische auto's, maar slechts 37.500 brandstofauto's op e-fuel. "Met dezelfde hoeveelheid elektriciteit kunnen dus meer dan zes keer zoveel voertuigen elektrisch worden aangedreven", legt Matthias Runkel uit, hoofd transport- en financieel beleid bij FÖS en auteur van de studie. Bovendien zijn elektrische auto's sowieso klimaatvriendelijker, omdat er over de hele levenscyclus van de voertuigen 40 tot 50 procent minder CO2-uitstoot veroorzaakt wordt dan bij brandstofauto's, aldus Runkel.

Tot zeker 2035 zijn er daarom onvoldoende e-brandstoffen beschikbaar om klimaatdoelstellingen te halen, zelfs als daar hoge overheidssubsidies voor gebruikt zouden worden. Pas tegen 2045 wordt dat aanbod misschien beter, maar dan is het al helemaal zinloos omdat dan een veel groter aandeel van de auto's elektrisch zal zijn in Europa. "De metastudie bewijst: wie het Europese uitsterven van verbrandingsmotoren in twijfel trekt, zal autokopers misleiden", zegt Stefanie Langkamp, hoofd beleid van de Climate Alliance. "E-brandstoffen in de autosector zijn een "fata morga" en geen alternatief voor elektrische auto's."

Nog wel nut bij scheep- en luchtvaart

E-fuel is nog wel nuttig bij vervoer dat minder makkelijk te elektrificeren is dan personenvervoer. De scheep- en luchtvaart verbruikt nu nog erg veel fossiele brandstof, en zeker voor grote vliegtuigen en schepen is die elektrische omslag minder snel te maken en bieden e-fuels wel een uitkomst. Juist voor die sectoren moet de kostbaar opgewekte e-fuel dan beschikbaar blijven, constateert te studie: nog een reden om de e-fuels niet in de personenauto te tanken.

Vanaf 2035 mogen er in de EU alleen nog nieuwe auto's worden geregistreerd die tijdens het rijden geen CO2 meer uitstoten. Je zou dan denken: dat kunnen alleen maar elektrische auto's zijn, en misschien wagens op waterstof – al gelden daar dezelfde bezwaren voor als bij e-fuel: duurder en energie-intensiever dan de elektriciteit direct in een EV laden. Toch heeft de auto-lobby het voor elkaar gekregen dat auto's op e-fuel per 2035 nog geregistreerd mogen worden in de EU. Maar onlangs zei Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nog open te staan voor het herzien van de regels rond e-fuel. De uitkomst van de metastudie zal de e-fuel in ieder geval geen goed doen.

Meer nieuws over elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.