Dit is het Europese antwoord in de AI-strijd met de VS en China

©EU

Dit is het Europese antwoord in de wereldwijde AI-strijd
Update: 11 februari om 20:01

Investeerders en Europese overheden moeten als het aan de Europese Commissie ligt samen 200 miljard euro gaan steken in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Dat moet ervoor zorgen dat de EU kan concurreren met China en de VS.

Commissievoorzitter Ursula van der Leyen maakte dat vandaag bekend op een AI-top die is georganiseerd in Parijs, waar ook onder meer de Amerikaanse vicepresident JD Vance bij aanwezig is. 

AI-fabrieken

Het is onder meer de bedoeling dat er een Europees fonds wordt opgericht waar 20 miljard euro naartoe gaat voor de ontwikkeling van vier AI-fabrieken. Daar moeten AI-modellen getraind gaan worden. "Ons doel is dat Europa een van de meest vooraanstaande spelers is op het vlak van kunstmatige intelligentie", zei Von der Leyen. "Dat houdt in dat we een manier van leven moeten omarmen waarin je kunstmatige intelligentie overal terugvindt."

Volgens de Europese Commissie gaat AI de gezondheidszorg bevorderen en onderzoek en innovatie een boost geven. "Wij doen dit via onze eigen Europese aanpak, gebaseerd op openheid, samenwerking en excellent talent", zegt Von der Leyen in een persbericht. De Europese Commissie wil van Europa een AI-continent, valt te lezen. 

DeepSeek en Stargate

Als het gaat om AI-chatbots, dan zijn op dit moment de grootste en bekendste namen allemaal Amerikaans. Ook China kwam recent in het nieuws met een eigen bot, DeepSeek.

In de Verenigde Staten worden honderden miljarden dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling van kunstamatige intelligentie. Het beleid werd onder oud-president Joe biden ingezet, maar ook de huidige president Trump is er voorstander van. Het nieuwe Amerikaanse project Stargate is een joint venture van AI-partijen als OpenAI, Oracle en SoftBank.

Lees meer AI-nieuws en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief