Recensie: met Arcadia seizoen 2 krijgen we wat we verdienen

©KRO-NCRV

Recensie: met Arcadia seizoen 2 krijgen we wat we verdienen

In België konden ze al een maand eerder terug naar Arcadia, maar op 16 februari start het tweede seizoen van de serie ook op de Nederlandse tv. Het dystopische science-fictiondrama is de duurste Vlaams-Nederlandse tv-productie ooit en dat zie je in het tweede seizoen nog beter. De politieke intrige in de gevaarlijke nederzetting blijkt een stuk dieper te gaan.

Deze recensie is op basis van de eerste vier afleveringen, verschaft door KRO-NCRV.

Arcadia schetst een toekomstbeeld waarin een strikt puntensysteem de samenleving beheerst. Na een allesvernietigende zondvloed is er namelijk weinig beschaving over in Nederland en de bewoners van Arcadia worden constant gecontroleerd door een ingeplante chip. De veiligheidsdiensten het Schild en het Vizier zorgen voor orde en daardoor is criminaliteit onmogelijk.

Pijnlijk puntensysteem

Grapje natuurlijk, er worden weldegelijk misdaden gepleegd. Allereerst door de bestuurders van de Koepel, en degene die daaronder leiden zijn de burgers zelf. De familie Hendriks staat weer centraal dit seizoen, want na de onthulde fraude door vader Pieter, moet de rest van het gezin met hun veel lagere score, een nieuw plekje vinden in de samenleving.

De kijker krijgt ook meer te zien van de Buitenwereld, die door het bestuur van Arcadia als levensgevaarlijk wordt bestempeld. En dan is er nog de verzetsgroep, de Ontrouwen, die een allesvernietigende aanslag op Arcadia uit het verleden, willen oprakelen.

Geen HBO-serie

Het tweede seizoen komt met een paar lekker schokkende onthullingen, hoewel het tempo traag blijft. Dat komt aan de ene kant omdat Arcadia heel wat personages volgt. Topacteurs zoals Monic Hendrickx, Gene Bervoets en Melody Klaver, vormen maar een klein deel van de Vlaams-Nederlandse cast. Aan de andere kant heeft Arcadia wel het gewicht van een HBO-serie maar niet het budget. De actiemomenten zijn dus spaarzaam en bepaalde scènes stoppen wel héél veel dramatische pauzes in de gesprekken.

Maar wat je van Arcadia ziet prikkelt de verbeelding nog steeds. De locaties zien er geweldig uit en tonen zeker een unieke dystopische samenleving. Het is een unieke mix van moderne vooruitstrevende Nederlandse en Belgische architectuur, gemengd met een eetlepel brutalisme. De makers hebben Oost-Berlijn uit de jaren 80 als inspiratiebron genomen en dat zie je goed.

Net wat specialer

Arcadia pakt zo zijn eigen plekje in het huidige science-fictionlandschap. Natuurlijk kun je zeggen dat we al zoveel dystopische science-fiction-samenlevingen hebben gezien, zoals die van Snowpiercer, The Handmaid’s Tale, Fallout, Silo en The Last of Us. Maar die verhalen worden allemaal vanuit het Amerikaanse perspectief vertelt, terwijl in het Nederland van vandaag er ook discussies zijn over het inperken van burgerrechten, in ruil voor meer veiligheid en zekerheid. Dat maakt het kijken naar Arcadia net wat specialer.

Arcadia is vanaf 16 februari elke zondagavond te zien bij KRO-NCRV op NPO 3 en te streamen op NPO Start. Met een abonnement kun je het hele seizoen gelijk zien op de streamingdienst.

Lees meer over streaming en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.