©Thorbalkhed

Deze zonnecellen zijn zo goed als volledig recyclebaar

Deze nieuwe zonnepanelen zijn bijna volledig recyclebaar

Update: 13 februari om 23:02

Wetenschappers hebben een milieuvriendelijke manier gevonden om perovskiet-zonnecellen te recyclen zonder verlies van efficiëntie. Gerecyclede zonnepanelen werken dan even goed als de nieuwe.

Perovskiet-zonnecellen zijn een veelbelovende nieuwe techniek voor zonne-energie die efficiënter en flexibeler is dan traditionele siliciumcellen. Ze bestaan uit dunne kristallagen die eenvoudig en goedkoop te produceren zijn en kunnen verwerkt worden in folie of op gebogen oppervlakken. 

Hoewel ze potentieel goedkoper zijn, verliezen ze momenteel wel nog veel sneller hun capaciteit dan siliciumcellen. Ook zorgt het gebruik van giftig lood in perovskiet-cellen voor uitdagingen rond duurzaamheid. Deze nieuwe recyclingmethode helpt alvast dat laatste probleem aan te pakken. 

Volledig recyclebaar

Een team onderzoekers van de Zweedse Universiteit van Linköping gebruikt voor de recyclage van perovskiet-cellen water met drie eenvoudige toevoegingen: natriumacetaat, natriumjodide en fosforzuur. Deze oplossing verwijdert en herstelt alle waardevolle materialen uit de zonnecel, inclusief de perovskietlaag, de elektroden en het geleidende glas. 

Het bijzondere aan deze methode is dat de gerecyclede zonnecellen net zo goed werken als nieuwe. Tests laten zien dat ze na vijf recyclerondes nog steeds een rendement halen van bijna 22 procent, vergelijkbaar met nieuw geproduceerde cellen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Materiaalverbruik daalt met 97 procent

De onderzoekers tonen aan dat hun aanpak het materiaalverbruik met 97 procent vermindert vergeleken met het storten van oude zonnepanelen. Ook daalt de uitstoot van kankerverwekkende stoffen met 69 procent.

Een ander voordeel is dat deze recyclingmethode de productiekosten van zonnestroom verlaagt. Voor grootschalige zonne-installaties kan dit volgens de onderzoekers leiden tot een kostenbesparing van 19 procent per kilowattuur.

Deze doorbraak komt op een belangrijk moment. Het probeem met de levensduur wordt stilaan opgelost. Voordat perovskiet-zonnecellen echter grootschalig op de markt komen, is het cruciaal dat ze milieuvriendelijk gerecycled kunnen worden.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze Bright-app.