©University Cambridge

Wordt de brandstof in je auto straks gemaakt uit CO2?

Wordt de brandstof in je auto straks geproduceerd uit CO2?

Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge hebben een methode ontwikkeld om CO2 rechtstreeks uit de lucht te halen en om te zetten in schone brandstof. Dit proces maakt alleen gebruik van zonlicht, zonder extra energie of hoge temperaturen nodig te hebben.

Het systeem bestaat uit twee delen die dag en nacht samenwerken. 's Nachts vangt een speciaal filter CO2 uit de lucht. Overdag zorgt geconcentreerd zonlicht ervoor dat deze CO2 vrijkomt en direct wordt omgezet in syngas, een mengsel van waterstof en koolmonoxide dat als basis dient voor veel brandstoffen.

Goedkope en beschikbare materialen

Het CO2-filter is gemaakt van poreus silica (een soort zand) met speciale moleculen die CO2 kunnen invangen. Voor het omzetten naar brandstof wordt een katalysator gebruikt die bestaat uit titaandioxide en een kobalt-complex, materialen die relatief goedkoop en ruim beschikbaar zijn.

Een belangrijk voordeel van deze methode is dat het systeem werkt met de zeer lage CO2-concentraties in gewone lucht. Die bedragen ongeveer 0,04 procent. Bestaande technologieën hebben meestal pure CO2 nodig. Ook kan het systeem overweg met de zuurstof in de lucht, wat normaal een groot probleem is bij dit soort processen.

Proces moet efficiënter

De onderzoekers denken dat hun uitvinding vooral nuttig kan zijn op plekken waar veel zonlicht is maar weinig infrastructuur voor duurzame energie. Het systeem zou daar CO2 uit de lucht kunnen halen en direct omzetten in bruikbare brandstoffen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Energy. De volgende stap is het opschalen van het systeem en het verder verbeteren van de efficiëntie.

Lees meer over wetenschap en mis niets met de Bright-app.