©Amslod

Failliet e-bike-merk kan nog doorstart maken

Dit e-bike-merk ging failliet maar kan nog altijd een doorstart maken

Update: 14 februari om 03:45

E-bike-fabrikant Amslod werd in december failliet verklaard, maar het is nog altijd mogelijk dat het fietsmerk een doorstart maakt. Er zijn volgens de curator meerdere biedingen gedaan.

Kort nadat Amslod failliet ging, werd duidelijk dat er meerdere partijen interesse hadden in een doorstart. De curator schrijft nu in een nieuw verslag dat hij inmiddels 'een aantal biedingen' heeft ontvangen. Maar over de kansen voor een doorstart overlegt hij nog met de Rabobank.

De bank speelt een cruciale rol in de toekomst van Amslod, want het is de grootste schuldeiser. De Rabobank heeft een vordering van 5,9 miljoen euro ingediend, schrijft de curator. Dat bedrag is fors hoger dan verwacht, maar dat komt doordat de Rabobank stelt dat Amslod een WHOA-akkoord voor schuldsanering niet zou hebben uitgevoerd. Anders was de vordering zo'n 1,8 miljoen geweest, een zeer groot verschil.

Gebruikers met een elektrische fiets van Amslod blijven na twee maanden nog in onzekerheid. Een doorstartende partij hoeft overigens de garantie-verplichtingen van het failliete bedrijf uit Meppel niet over te nemen.

Voorvork kon breken

Bij het faillissement speelde een rol dat bij de e-bikes in Amslod's Premium Plus-lijn een probleem werd ontdekt waardoor de voorvork kon breken. Dat leidde vorig jaar tot een terugroepactie van de e-bike-modellen Eton, Linton, Kent en Trent. 

De terugroepactie kostte het bedrijf veel geld, want de voorvork van deze fietsen moest worden vervangen. "Het legde extra druk op de liquiditeit", aldus de curator.

Te grote voorraad

De andere oorzaak van het faillissement is volgens de curator dat er een 'te grote voorraad' van fietsen was. Die e-bikes waren 'tegen te weinig rendement' nog te verkopen.

Net als andere e-bike-fabrikanten die de laatste tijd failliet gingen, waaronder VanMoof, QWIC, Huyser en Stella, had Amslod de vraag naar zijn elektrische fietsen de afgelopen twee jaar te hoog ingeschat.

Amslod-winkels op slot

Amslod verkocht zijn e-bikes zowel direct aan consumenten als via fietsenwinkels. Tot er meer duidelijkheid is over een overname blijven de eigen winkels van het bedrijf op slot.

Amslod-klanten die hun e-bike ter reparatie naar een winkel hadden gebracht, hebben hun fiets inmiddels kunnen ophalen. Door het faillissement zijn 83 medewerkers hun baan kwijtgeraakt.

Lees meer nieuws over elektrische fietsen en mis niets met de Bright-app.