©Brekr

Nederlandse fatbike-maker Brekr failliet door slecht imago illegale concurrenten

Nederlandse fatbike-maker Brekr failliet door slecht imago illegale concurrenten

Zonde: de Achterhoekse e-bikemaker Brekr is failliet. Het bedrijf maakte fraaie elektrische brommers en (legale) fatbikes, maar had te lijden onder het slechte imago dat de fatbike heeft gekregen door de overlas van illegale modellen.

Brekr-oprichters Niels Willems en Jasper Hagendoorn hebben faillissement aangevraagd, meldt het bedrijf. Het faillissement van Brekr volgt op een hele reeks van omvallend e-bikemakers en de redenen zijn vergelijkbaar. Ook Brekr voelt nu nog steeds de klap die al tijdens corona begon, toen leveringen vertraging opliepen door alle verstoringen met toeleveringen. Daar kwam de crisis in de Rode Zee bovenop, toen veel vrachtschepen vertraging opliepen. Brekr kon daardoor niet aan de vraag voldoen, en heeft daar nu acht maanden later nog last van.

Bovendien maakte Brekr vooral stoer ogend vervoer: e-brommers, e-motors en fatbikes, allemaal met dikke banden en en dikke buizen. Juist het uiterlijk dat zo'n slechte naam heeft gekregen door alle illegale Chinese fatbikes en jongeren die daar ongelukken mee maakten. Ook al waren de fatbikes van Brekr legaal – en volgens ons erg goed – het mocht niet baten.

"Is dit dan het einde? Wat ons betreft niet", schrijven oprichters Willems en Hagendoorn op. "We waren er bijna en het hele team gaat vol energie voor een snelle doorstart. Dat moet kunnen. Dat gaat ons lukken! Dat verdienen alle Brekkers (m/v), ook de toekomstige." Afgelopen oktober vroeg ook de Nederlandse fabrikant achter de Doppio-fatbikes faillissement aan, ook daar werd naar de ophef rond illegale fatbikes gewezen.

Geen gehoor van politiek

Nederlandse fatbike-makers proberen al maanden om de Tweede Kamer ervan te overtuigen echt iets te doen aan de illegale fatbikes in Nederland. De Tweede Kamer heeft zich blindgestaard op allerlei praktisch onhaalbare regels rond fatbikes, wat juridisch gezien gewoon e-bikes met dikke banden zijn. De minister van Infrastructuur en Waterstaat gaat die gewenste regels van de Tweede Kamer dan ook niet invoeren, omdat die volgens de minister in de praktijk onuitvoerbaar zijn.

Makers van legale fatbikes pleiten voor een hardere aanpak van illegale fietsen. Inmiddels worden sommige partijen van zulke illegale fatbikes met een te hoog vermogen wel onderschept door de ILT, maar er wordt nog weinig gedaan aan de tienduizenden illegale modellen die al op de Nederlandse weg rondrijden. Van die situatie profiteren de vooral Chinese makers van die illegale fietsen, terwijl de Nederlandse concurrenten een voor een omvallen.

Meer fatbike-nieuws en mis niets met onze Bright-app.