Deze slimme jas past zijn ingebouwde verwarming automatisch aan

©ACS

Deze slimme jas heeft kan je optimaal verwarmen met behulp van AI
Update: 15 februari om 01:36

Wetenschappers hebben een verwarmde jas ontwikkeld die zichzelf automatisch aanpast aan de omstandigheden. De jas maakt gebruik van AI om de drager optimaal warm te houden, zonder risico op oververhitting.

Verwarmde kleding met elektronisch textiel bestaat al langer, maar kan bij langdurig gebruik gevaarlijk zijn. Vooral ouderen lopen risico omdat zij minder goed temperatuurverschillen voelen. De nieuwe jas lost dit probleem op door constant de ideale temperatuur te bepalen.

Het bijzondere van de slimme jas van onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong zit hem in de combinatie van verschillende technieken. De verwarming gebeurt met dunne, verzilverde draden die door de stof lopen. Deze zijn veel soepeler dan de koolstofvezels die normaal gebruikt worden in traditionele verwarmde kleding.

AI getraind in de echte wereld

De kunstmatige intelligentie in de jas is getraind met gegevens van vijftig proefpersonen. Deze mensen, van verschillende leeftijden en met verschillende lichaamsbouw, gaven aan welke temperatuur ze prettig vonden onder wisselende omstandigheden. De software gebruikt deze kennis om de verwarming steeds optimaal in te stellen.

Een waarschuwingssysteem maakt de temperatuur zichtbaar. Overdag verandert de kleur van de stof van paars naar roze wanneer de temperatuur boven de 30 graden Celsius komt. In het donker geven speciale vezels een blauw, geel of rood licht, afhankelijk van hoe warm de jas is.

Straks ook in auto's?

Het belangrijkste voordeel is dat de drager zich geen zorgen hoeft te maken over de temperatuur; de jas regelt dit zelf. De onderzoekers zien veel mogelijkheden voor deze technologie. Dezelfde principes zouden kunnen worden toegepast in verwarmde autostoelen, meubels en zelfs ruimtepakken.

Tests hebben aangetoond dat het systeem betrouwbaar werkt. De jas past zich automatisch aan wanneer de omgeving verandert, bijvoorbeeld als de drager van binnen naar buiten gaat. De kleurveranderingen geven accuraat aan hoe warm de jas is, waardoor verzorgers en familieleden de temperatuur gemakkelijk in de gaten kunnen houden.

De Chinese wetenschappers hebben over de jas met e-textile een paper gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Applied Materials.

Lees meer nieuws over AI en blijf op de hoogte met de Bright-app.