Deze waterstof-batterij slaat veel meer energie op

©Toyota

Deze waterstof-batterij slaat veel meer energie op
Update: 17 februari om 00:39

Wetenschappers van de Chinese Universiteit voor Wetenschap en Technologie (USTC) hebben opvallende batterijtechnologie ontwikkeld. Door waterstof op een nieuwe manier te gebruiken, hebben ze een batterij ontwikkeld die veel meer energie kan opslaan dan huidige exemplaren.

De kern van de uitvinding zit in de manier waarop waterstof wordt toegepast. Tot nu toe werd waterstof in waterstofbatterijen alleen gebruikt aan de positieve kant (de kathode). De Chinese onderzoekers hebben het gas nu juist aan de negatieve kant (anode) geplaatst, wat leidt tot verrassende resultaten.

De nieuwe batterij kan per kilogram ongeveer 2825 wattuur per kilogram opslaan. Dat is vele malen meer dan een traditionele lithium-ionbatterij, die tussen 200 en 300 wattuur per kilogram kan opslaan. Ook is de batterij bijzonder efficiënt: bijna alle energie die erin gaat (99,7 procent) komt er ook weer uit.

Goedkopere variant

De onderzoekers hebben in hun paper ook een variant beschreven die nog goedkoper en veiliger is. Deze versie werkt zonder vooraf geïnstalleerd lithiummetaal. In plaats daarvan vormt de batterij zelf het benodigde lithium tijdens het opladen, uit zouten die in de batterij aanwezig zijn. Deze aanpak werkt ook goed bij lagere waterstofdruk, wat de veiligheid ten goede komt.

Deze ontwikkeling zou grote gevolgen kunnen hebben voor elektrische auto's. Met zo'n batterij zouden ze veel verder kunnen rijden op één lading. Ook voor de opslag van duurzame energie, bijvoorbeeld van zonnepanelen en windmolens, biedt deze technologie nieuwe mogelijkheden.

Nog niet in de echte wereld

Of en wanneer we deze batterijen in onze apparaten terugzien, is nog niet bekend. Hoewel de energiedichtheid en efficiëntie indrukwekkend klinken, zijn laboratoriumresultaten geen garantie voor commerciële haalbaarheid. Veel baanbrekende batterijtechnologieën stranden door problemen met schaalbaarheid, stabiliteit en kosten.

Bovendien brengt waterstof opslaguitdagingen met zich mee, zoals lekkages en de noodzaak van hoge druk of lage temperaturen. Daarnaast is het onduidelijk hoe lang deze batterijen meegaan. Een hoge energiedichtheid is nutteloos als ze na enkele tientallen cycli degraderen.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met de Bright-app.