©Unsplash

Eerste astronaut met lichamelijke beperking gaat de ruimte in
Hij heeft een beenprothese, maar dat houdt hem niet tegen om naar het International Space Station te gaan. De Britse John McFall is de eerste astronaut met een lichamelijke beperking en zijn ruimtemissie is goedgekeurd.
De extra toestemming moest worden aangevraagd omdat hij een beenprothese heeft. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft laten weten dat hij goedkeuring heeft gekregen. McFall werd zelf door de organisatie geselecteerd voor een studie die juist draait om mensen met een fysieke beperking. De missie? Kijken of een fysieke beperking mensen ook tegenhoudt om een ruimtemissie uit te voeren. De haalbaarheid ervan kan natuurlijk maar op een manier worden getest, namelijk door iemand met een lichamelijke uitdaging daadwerkelijk richting de ruimte te lanceren.
Eerste astronaut met lichamelijke beperking
Wanneer dat precies staat te gebeuren is nog onbekend, maar waarschijnlijk heeft McFall zijn moeilijkste ‘aardse’ onderdeel achter de rug. Hij moest aantonen dat hij precies hetzelfde kan als andere kandidaat-astronauten en dat is goed gelukt. Ook werden er tests gedaan met zijn beenprothese, om te checken of die wel geschikt is voor de ruimtereis. De goedkeuring ziet hij als meer dan alleen iets geweldigs voor hemzelf. Hij zegt dat het een omslag is in de wijze waarop mensen omgaan met mensen met een beperking.
Tegen SkyNews zegt hij: “Het gaat nu toevallig om de ruimtevaart, maar dat is ook in veel andere sectoren mogelijk.” McFall is in een enorm goede conditie. Hij deed mee aan de Paralympische Spelen van 2008 als sprinter en heeft zich daarna omgeschoold tot orthopedisch chirurg. Opmerkelijk, want op zijn negentiende verloor hij zijn rechterbeen door een motorongeluk. Hij leerde opnieuw lopen, vervolgens hardlopen en vocht zich zo een weg naar een leven als atleet. En nu maakt hij zelfs de stap naar het International Space Station, al is het nog afwachten wanneer.
Lees meer over ruimtevaart en abonneer je op onze nieuwsbrief.