©Unsplash

Elektriciteitsvraag zal tot 2027 jaarlijks met 4 procent groeien
De komende jaren groeit de wereldwijde vraag naar elektriciteit met 4 procent per jaar. Dat is de verwachting van de International Energy Agency. De grote drijvers? Dat zijn datacenters, airconditioning en de industrie.
Terwijl we in Nederland naarstig op zoek zijn naar manieren om netcongestie tegen te gaan, groeit de behoefte aan energie door. Tot 2027 zou het jaarlijks wereldwijd steeds met 4 procent groeien. Hiervoor moet meer energie worden opgewekt dan het hele land Japan doet. De groeiende vraag die het IEA ziet komt vooral vanuit opkomende economieën. In China stijgt de groei bijvoorbeeld met 6 procent, mede door de batterij-industrie, elektrische autofabrieken en de zonnepaneelindustrie.
Vraag naar energie stijgt
De groei is overigens geen reden voor paniek. Wereldwijd zullen hernieuwbare energie, nucleaire energie en oplossingen met lage uitstoot ervoor zorgen dat aan die vraag kan worden voldaan, stelt het agentschap. Op onze pagina over Energie is ook duidelijk dat veel mensen zich met deze industrie bezighouden en met allerlei ideeën komen over hoe het duurzamer kan. Van batterijen die tot 50 procent meer energie kunnen opslaan tot het produceren van autobrandstof uit CO2.
Tegelijkertijd zien we ook dat bijvoorbeeld zonnepanelen het in ons land moeilijk hebben. Nu er subsidies wegvallen, lijken Nederlanders niet zo’n ambitie te hebben om nog voor zonnepanelen te kiezen. De verkoop is hard onderuit geschoten en er lijkt vooralsnog niet veel verandering in die situatie te komen. Tegelijkertijd zien we dat thuisbatterijen wel een opleving in verkopen kennen, al hangt mensen daar weer een dubbele belasting boven het hoofd.. Kortom, energie zal zeker de komende jaren nog een grote uitdaging blijven.
Download onze Bright-app en blijf op de hoogte van het energienieuws.