©Bright

Eerste indruk: Opel Grandland, eigenzinnig maar niet perfect
De Opel Grandland met elektrische aandrijving is nog maar net uit of onze autotester Rutger mocht er al een week mee spelen. Zijn eerste indruk.
Stellantis heeft een nieuw platform voor elektrische auto’s en alle merken krijgen aan de lopende band vernieuwde modellen op basis van dit platform. Peugeot de E-3008 en E-5008 bijvoorbeeld en nu Opel met de Grandland. Sommige dingen komen ons dus bekend voor: de sleutel, het infotainment-systeem, specificaties zoals de 213 pk, 160 kW laadvermogen en de optionele warmtepomp. Maar er zijn ook voldoende verschillen.
De 73 kWh-accu is de kleinste, maar de grootste is niet de 97 kWh die je in de Peugeot vindt, maar een 82 kWh. De Grandland is 11cm langer dan de e-3008 en 14 centimeter korter dan de e-5008. Het is daarmee een erg ruime auto voor 5 personen, maar dus geen 7-zitter zoals de e-5008. De bagageruimte is met 550 liter fors. Het trekgewicht is 750 kg ongeremd en 1200 kg geremd.
Soms fraai, soms ondoordacht
Opel heeft zich de afgelopen jaren op het gebied van design onderscheiden van de rest door een soort zwart vizier in het front te plaatsen waar koplampen, logo en sensoren in verwerkt zijn. Met die neus en de aandacht die besteed is aan de ledverlichting oogt de Grandland modern. Het logo op het front en het woord Opel op de achterklep is bijvoorbeeld ook rood verlicht.
Binnenin is de ervaring gemixt. Enerzijds is er een grote headup-display die zelfs de kaart laat zien, een slick en breed scherm in het midden en tech overal waar je kijkt. Maar de knoppen op het stuur voelen goedkoop, de rand naast je stoel is onafgewerkt en het infotainmentsysteem heeft wat tijd nodig om te doorgronden. Zo zit er in het menu ‘instellingen’ een submenu ‘aanpassingen’. Het lijkt mij dat alle andere instellingen ook aanpassingen zijn. Wil je de inhoud van de headup-display veranderen, dan kun je dat doen in het menu op het middenscherm. Maar als je dat vervolgens voor je neus wilt zien moet je op een knop aan het einde van de richtingaanwijzer klikken. Allemaal niet desastreus, maar het draagt niet bij aan het idee dat ik in een auto zit waar alle details perfect zijn doordacht.
Comfortabel en eigenzinnig
Het verbruik op een retourtje Winsum - Hilversum over de snelweg ligt rond de 22 kWh per 100 kilometer. Van helemaal vol naar 10% vol heb ik dan net geen 300 kilometer rijbereik. Dat houdt niet over voor een 73 kWh-accu, maar is prima bruikbaar voor een vakantierit over lange afstand.
De uitvoering die wij rijden kost €52.500 en dat voelt een beetje aan de hoge kant. Voor minder geld rijd je de Renault Scenic E-Tech in de rijkste uitrusting met een grotere accu en meer rijbereik. Dat maakt de Opel Grandland voor mij vooral een auto voor wie valt voor het design en een eigenzinnige keuze wil maken. Die heeft er een comfortabele en luxe kar aan met zeeën van binnenruimte.
Rutger test elke maand een andere auto, volg het in de Bright Duurtest.