©NextEnergy

Dit zijn de grootste ramen die stroom opwekken met 'onzichtbare' zonnepanelen
Het Amerikaanse bedrijf Next Energy heeft de grootste transparante ramen met ingebouwde organische zonnecellen onthuld. Deze ramen zien eruit als normaal glas, maar ze wekken efficiënt energie op.
Het nieuwe stroom opwekkende raam is 1,5 bij 1 meter groot. Dat formaat is volgens Next Energy een belangrijke mijlpaal voor ramen met organische fotovoltaïsche zonnecellen (OPV), want dit is het grootste volledig transparante OPV-venster ter wereld. De innovatie brengt volgens het bedrijf grote zonne-energie-gevels een stap dichterbij.
De OPV-zonnepanelen gebruiken organische halfgeleiders voor zonne-energie. De techniek biedt veel voordelen bij gebruik in ramen, zoals transparantie, duurzaamheid en een consistente efficiëntie bij weinig licht, grote hoeken van lichtinval en hoge temperaturen.
Glasfabrikanten zouden het OPV-productieproces makkelijk kunnen integreren in hun bestaande productielijnen. Met geautomatiseerde coatingtechnieken worden de OPV’s rechtstreeks op glas bevestigd. Na het aanbrengen van de coating volgt het lasergraveren van de OPV-laag, die vervolgens wordt gelamineerd.
Duurzamer
Het raam gebruikt inkten die zijn gemaakt van makkelijk verkrijgbare materialen. Deze ramen absorberen en zetten ook infraroodlicht om, waardoor er in de gebouwen minder ventilatie en airconditioning nodig zou zijn.
De ramen zouden een kwart van het energiegebruik van een gemiddeld kantoorgebouw voor hun rekening kunnen nemen. Next Energy zegt dat deze solar-ramen gebouwen 'duurzamer en veerkrachtiger' kunnen maken en dat ze de druk op het stroomnet kunnen verlichten.
Grote esthetiek
Een ander voordeel is dat het uiterlijk van gebouwen er niet onder lijdt. "De combinatie van de grootste esthetiek, stroomopwekking en integratie met de glasvoorzieningsketen is een game changer", vindt topman Andy Cohen van architectenbureau Gensler Co. Zijn bedrijf wil de ramen in duurzame bouwprojecten gaan gebruiken.
In de huidige pilotproductie van de nieuwe ramen werkt Next Energy aan demo-installaties voor Amerikaanse en Europese bedrijven. Daarna moet de stap naar massaproductie volgen. "Onze combinatie van OPV-coatings en geavanceerde productieprocessen werkt, kan opschalen en snel kan worden ingezet," aldus NEXT-ceo Daniel Emmett in een persbericht.
Energie-efficiëntie
Intussen werken wetenschappers ook aan het verbeteren van OPV-zonnepanelen, waarbij vorig jaar een efficiëntie van ruim 20 procent werd gehaald. Daarmee evenaart de techniek die van veel traditionele silicium-zonnepanelen.
Lees meer over zonne-energie en mis niets met de Bright-app.