©Unsplash

Wereldrecord bubbeltje-zweven verbroken en dat is goed nieuws voor chipmakers

Wereldrecord bubbeltje-zweven verbroken en dat is goed nieuws voor chipmakers

Twee Britse studenten hebben het record voor de langst zwevende bubbel verbroken. De bubbel zweefde de hele tijd in het luchtledige via akoestische levitatie, een techniek die ook belangrijk is bij het maken van chips.

Derdejaars studenten natuurkunde Boden Duffy en Joe Nightingale van de University of Exeter hebben een bubbel gemaakt en die 1 uur en 24 minuten in de lucht gehouden. Daarmee is het vorige record met ruim een uur verbroken.

Op 10 februari werd de recordpoging gehouden in een geluiddicht laboratorium. Daar werd een druppel water in een zeepachtige oplossing gegooid, waarna die met geluidsgolven van de akoestische levitatiemachine tot een bubbel werd gemaakt. De druppel duwt dan binnen milliseconden het water dan door de zeep omhoog, waarna zich een schijfje van water vormt dat vervolgens opkrult en een bubbel vormt. Die bubbel van slechts millimeters breed blijft vervolgens op de akoestische golven zweven. Het geheel is met een high-speed camera vastgelegd, ook waren er getuigen bij aanwezig.

Zelf doorgeprikt: 'verder met ons leven'

Na ruim een uur besloten de studenten hun bubbel zelf maar door te prikken, zodat: "we door konden met ons leven". De beelden van de recordpoging moeten nog worden geanalyseerd door de mensen van het Guinness Book of World Records. De studenten keken voor hun afstudeeronderzoek naar de verschillende trillingen van bubbels. Dat deden zij via de akoestische levitatiemachine, waarbij het de studenten opviel dat die machine ook heel goed zelf bubbels kon maken.

"Toen we eenmaal een bubbel hadden gevormd, gebeurde het gewoon", aldus Duffy, terwijl hij het proces omschrijft. "Het moeilijkste deel is waarschijnlijk het opzetten van alles," voegt Nightingale daar aan toe.

Nuttig bij chip-ontwikkeling

Wat heeft de wereld aan een record voor de langst zwevende bubbel in een akoestische levitatiemachine? Hoewel bubbel-maken geen carrièrepad is, zijn er wel veel praktische toepassingen van zo'n machine. Bij het maken van chips bijvoorbeeld, als de steeds kleinere en fragielere onderdelen op en steriele manier moeten worden verplaatst.

"Ze bieden een steriele omgeving en elimineren het risico op beschadiging van kwetsbare objecten", zegt dr. Chris Brunt, astrofysicus en mentor van de studenten, over akoestische levitatiemachines. "Ze stellen wetenschappers ook in staat om aanrakingsloze chemische reacties uit te voeren waarbij twee verschillende stoffen nooit in contact komen met een oppervlak behalve met elkaar." Ook is het mogelijk om met de machine zeer kleine insecten, druppeltjes vloeistof en zelfs enkele cellen omhoog te houden voor observatie door een microscoop. Het onderzoek van de studenten geeft nieuw inzicht in de manieren waarop bepaalde stoffen zich onder akoestische druk gedragen.

Meer wetenschappelijk nieuws en mis niets met onze Bright-app.