©Freepik

WhatsApp is té populair en is in Europa de sjaak
WhatsApp heeft in de EU meer dan 45 miljoen gebruikers. Reden voor een feestje zou je denken, maar bij Meta gaat de vlag niet uit: die mijlpaal is voor de EU reden voor een strengere behandeling.
WhatsApp-eigenaar Meta meldde eerder deze maand klinkende cijfers en miljardenwinsten, en maakte toen ook bekend dat het aantal WhatsApp-gebruikers dat in de EU de Kanalen-functie gebruikt in de tweede helft van 2024 op 46,8 miljoen lag. In de eerste helft van vorig jaar was dat aantal nog 39,7 miljoen, en bleef WhatsApp op dat vlak onder de magische grens van 45 miljoen. Maar nu is het er dus overheen, en dus wordt WhatsApp door de EU nu gezien als dubbele poortwachter.
Dat zit zo: omdat WhatsApp Kanalen openbaar beschikbaar zijn en worden gevuld door onder meer nieuwsmedia en publieke figuren, ziet de EU dat onderdeel als online platform. Voor 'zeer grote' online platforms gelden er speciale regels onder de Digital Services Act (DSA) van de EU. Zeer grote platforms moeten bijvoorbeeld risico-analyses uitvoeren rond de verspreiding van illegale inhoud, meer transparantie bieden aan gebruikers en meer. En dat alles op straffe van een boete tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet.
Meer regeltjes
WhatsApp sluit nu aan in een rijtje zeer grote platforms als de Amazon Store, de App Store, Facebook, Google Search, Maps en Play en meer. En daarmee ligt WhatsApp nu dus ook onder een dubbel vergrootglas, want het was onder die andere EU-internetwet, de DMA, ook al een poortwachter waar extra eisen aan worden gesteld. WhatsApp is onder die regeling de enige berichtendienst die groot genoeg is voor die titel.
De Europese Commissie bevestigt tegenover Bloomberg dat WhatsApp inderdaad boven de grens van 45 miljoen zit, maar de Commissie moet nog wel bespreken of WhatsApp inderdaad onder de strengere regels komt te vallen. Dat zal mogelijk wel voor tegenstand van de VS zorgen. Sinds Donald Trump weer president is, klagen bedrijven als Meta bij de Amerikaanse leider over de Europese regels. Tijdens een Europese veiligheidsconferentie vorige week had de Amerikaanse vicepresident JD Vance nog felle kritiek op de Europese internetregels, die hij ziet als censuur en beknotting van Amerikaanse bedrijven.
Meer WhatsApp-nieuws en mis niets met onze Bright-app.