©Sonnen

Netbeheerders zien batterijen wél als een oplossing voor drukte op het stroomnet
Volgens het kabinet zijn de huidige batterijen niet betrouwbaar genoeg en te duur om de druk op het stroomnetwerk te verlichten. Maar de netbeheerders en energieopslagbedrijven zijn het daar helemaal niet mee eens.
Dat blijkt uit een nieuwe brief aan de Tweede Kamer, waarin branchevereniging Energy Storage NL en de koepelorganisatie van de Nederlandse netbeheerders zeggen te verwachten dat batterijen wel degelijk een rol kunnen spelen bij de zogeheten afnamecongestie. Dit terwijl minister Sophie Hermans onlangs nog liet weten niets te zien in de toepassing van de huidige batterijen bij het oplossen van het probleem.
Omdat de technologie van batterijen zich razendsnel ontwikkelt, moet er volgens de organisaties extra onderzoek gedaan worden naar de rol die batterijen kunnen spelen bij afnamecongestie. Met name naar de betrouwbaarheid, de betaalbaarheid en de uitvoering is volgens hen extra onderzoek nodig. Afhankelijk van de resultaten van zo’n onderzoek kan het kabinet dan nieuw beleid maken dat aansluit bij de nieuwste technologische ontwikkelingen.
Batterijprijzen blijven dalen
De drie onderzoekspunten die door de briefschrijvers worden benoemd zijn eerder al onder de loep genomen door onderzoeksbureau CE Delft. De conclusie: omdat de netcongestie op de drukke momenten acht uur kan aanhouden, zouden batterijen met hun vier uur aan vermogen niet betrouwbaar genoeg zijn. Daarnaast zou het te lang duren om de batterijen en kost het te veel geld.
Allemaal kul-argumenten, zo oordelen de netbeheerders en energieopslagbedrijven. Batterijen bieden inderdaad 'maar' vier uur aan verlichting op het elektriciteitsnet, maar het gemiddelde van acht uur gaat niet op voor elk gebied in Nederland. De batterij is volgens hen niet dé oplossing maar één van de oplossingen om de druk te verlichten. Verder zien de organisaties dat de batterijprijzen in het afgelopen jaar gehalveerd zijn en blijven dalen.
Debat in Tweede Kamer
Het uitvoerbaarheidsprobleem zou zo opgelost kunnen zijn als er maatschappelijke prioriteit aan zou worden gegeven bij de productie van batterijen. Onder de juiste voorwaarden zou het mogelijk zijn om ze juist versneld te produceren.
Of het pleidooi van de netbeheerders en energieopslagbedrijven aan dovemansoren is gericht, wordt woensdag duidelijk, want dan debatteert de Tweede Kamer over de netcongestie en de energie-infrastructuur.
Volg meer energie-nieuws en mis niets met onze Bright-app.