©Apple

iPhone 16e: opvolger SE brengt Face ID en actieknop naar goedkoopste iPhone
Apple heeft de iPhone 16e onthuld. De nieuwe goedkoopste iPhone lijkt veel meer op de huidige modellen, met voor het eerst een scherm van rand tot rand, geen thuisknop meer, en de kenmerkende platte randen van de andere iPhones.
De iPhone SE was de afgelopen drie jaar de enige iPhone die nog herinnerde aan het prille begin van Apple's smartphone. Met een relatief klein scherm met dikkere randen en die ronde thuisknop, was de iPhone SE nog een duidelijke afstammeling van de allereerste iPhone. Dat tijdperk is nu definitief afgesloten, met de komst van de iPhone 16e.
De nieuwe iPhone 16e is met 6,1 inch net zo groot als de iPhone 16, en heeft voor het eerst dus ook een oled-scherm. De thuisknop is verdwenen en dus wordt ook de goedkoopste iPhone voortaan ontgrendeld met Face ID-gezichtsherkenning, die bovenin beeld zit verwerkt. Nog wel in de 'ouderwetse' scherminkeping die de bovenkant van het scherm raakt: de duurdere iPhones hebben een Dynamic Island, waarbij de selfiecamera en sensoren in een los 'eilandje' bovenaan het scherm zitten.
Primeur: eigen Apple-modem
De iPhone 16e is een boeiende mix van oud en nieuw. Want waar de voorkant van het toestel meer doet denken aan de iPhone 14 van ruim twee jaar geleden, is het hart splinternieuw. De iPhone draait op dezelfde Apple A18-chip die ook in de nieuwste iPhone 16 zit. Daarmee is ook deze iPhone geschikt voor Apple Intelligence, dat wel nog steeds vooral in het Engels goed werkt en pas vanaf april met alle functies in Europa beschikbaar komt. Een primeur: de iPhone 16e gebruikt als eerste iPhone een door Apple zelf ontworpen modem, de C1, die ook een SOS-satellietverbinding naar de goedkoopste iPhone brengt. Afgelopen jaren gebruikte Apple modems van vooral Qualcomm.

Nog een groot verschil tussen de andere iPhones en dit model is het aantal camera's. De iPhone 16 Pro heeft er drie, de iPhone 16 heeft er twee en deze iPhone 16e heeft nog steeds maar één lens achterop. Die 48-megapixelcamera kan net zoals de hoofdcamera op de iPhone 16 en 16 Pro meerdere camera's simuleren, zodat je een soort 'digitale lenzen' krijgt, met bijvoorbeeld ook een 2x-zoomfunctie. Ook heeft de iPhone 16e een portretmodus.
Actieknop en geen kleurtjes
De iPhone 16e heeft ook de actieknop, op de plek waar vroeger de mute-schakelaar zat, boven de volumeknoppen. Aan die actieknop kan je zelf een functie koppelen, zoals de camera, zaklamp, dictafoon of een Siri-opdracht. En natuurlijk heeft de iPhone onderop een USB-C-aansluiting, net als alle andere iPhones. Draadloos laden doe je met Qi2: er zit dus geen MagSafe op deze iPhone. De batterijduur is volgens Apple flink vooruitgegaan dankzij de combinatie van A18 en C1-chip: je kan tot 26 uur video afspelen op de 16e, waar dat op de vorige SE maar tot 15 uur kon.
De iPhone 16e is er in de kleuren zwart en wit. Met 128GB opslagruimte kost de iPhone 16e 719 euro, met 256GB is dat 849 euro en voor 512GB opslag betaal je 1099 euro. De iPhone SE uit 2022 kostte destijds 529 euro. De iPhone 16 is er vanaf 969 euro, de iPhone 16 Pro begint bij 1229 euro. De iPhone 16e is vanaf 21 februari vooruit te bestellen, en wordt vanaf 28 februari geleverd.
Meer iPhone-nieuws en mis niets met onze Bright-app.