©NASA

Volgens deze NASA-astronaut is dit ‘het coolste’ aan het International Space Station
De ISS (International Space Station) is cool. Komt dat door het feit dat het een onderzoekscentrum in de ruimte is of juist door de spullen die aan boord te vinden zijn? NASA-astronaut Nick Hague geeft het antwoord.
Het Internationale ruimtestation, ook wel bekend als de ISS, is een belangrijke plek voor wetenschappelijk onderzoek. Al meer dan twintig jaar voeren onderzoekers experimenten uit die op aarde niet mogelijk zijn. En dat is volgens NASA-astronaut Nick Hague wel echt heel gaaf.
“Het coolste aan het ruimtestation is de reden waarom we hier zijn: om onderzoek te doen in een gewichtloze omgeving”, zegt de astronaut in een videogesprek met aardbewoners.
Gewichtloosheid ISS zorgt voor bijzondere ervaring
In zijn gesprek met de aarde vertelde Hague dat niet alleen, maar hij liet het ook zien. Ter demonstratie pakte hij een robot van 23 kilo op en liet hij deze moeiteloos om zich heen zweven. “Zonder zwaartekracht kunnen we allerlei processen en reacties beter begrijpen, zowel om ons heen als in ons lichaam”, zei hij.
In de afgelopen twintig jaar hebben astronauten meer dan 3.000 experimenten uitgevoerd in het ISS. Er wordt niet alleen gekeken naar wat er in de ruimte allemaal mogelijk is, maar ook onderzoek gedaan naar dingen die op aarde belangrijk zijn. Denk aan het ontwikkelen van medicijnen, genezen van ziekten en het maken van sterkere materialen.
Zwaar werk lichter maken
De RoboGlove is daar een uitstekend voorbeeld van. De ontwikkeling van de ISS-robot, die eerder bekendstond als Robonaut, zorgde voor een robothandschoen die fabriekswerkers helpt om vermoeidheid en blessures te voorkomen.
Dat doet de robothandschoen aan de hand van verschillende sensoren, die kunnen detecteren wanneer een bepaalde actie nodig is. Denk daarbij aan het vastpakken of optillen van spullen.
Maar in al die jaren heeft ISS-onderzoek ook bijgedragen aan TAS-205, een veelbelovend medicijn tegen spierziekte Duchenne en leidde astronauten het onderzoek naar neutronensterren dat de weg vrijmaakte voor nieuwe medische scan technologieën.
Lees meer over ruimtevaart en mis niets met de Bright-app.