Nieuwe mijlpaal voor kernfusie nu dit record is verpulverd in een Franse reactor

©Eurofusion

Nieuwe mijlpaal voor kernfusie nu dit record is verpulverd in een Franse reactor
Update: 20 februari om 19:23

Franse wetenschappers hebben een nieuwe mijlpaal bereikt in het beheersen van kernfusie. De WEST-machine, een reactor in het onderzoekscentrum Cadarache, slaagde erin om een fusiereactie 1337 seconden in stand te houden, een prestatie die het vorige record verpulvert.

De onderzoekers wisten een zogeheten plasma, een extreem hete gaswolk waarin kernfusie plaatsvindt, stabiel te houden bij een temperatuur van 50 miljoen graden Celsius. Dit deden ze gedurende zo'n 1337 seconden, een nieuw record. De onderzoekers publiceerden het nieuws in een persbericht.

Langdurige reacties zijn cruciaal voor de toekomst van kernfusie als energiebron. In januari slaagden Chinese onderzoekers er nog in om een reactie 1066 seconden vast te houden. De temperaturen liepen bij hen wel op tot 100 miljoen graden Celsius. Voor commerciële fusiereactoren zijn in de toekomst wellicht nog hogere temperaturen nodig, die urenlang moeten worden vastgehouden.

Ontwikkeling verloopt moeizaam

Bij kernfusie worden waterstofkernen samengesmolten, vergelijkbaar met wat er in de zon gebeurt. Dit proces levert enorm veel energie op en produceert nauwelijks langdurig radioactief afval, in tegenstelling tot de huidige kerncentrales die werken op kernsplijting. 

De ontwikkeling van de technologie verloopt echter zeer traag en moeizaam. Een van de vele problemen die moeten worden overwonnen, is het langdurig vasthouden van het superhete plasma waarin reacties plaatsvinden. 

Nog hogere temperaturen

De Franse wetenschappers zijn in de nabije toekomst van plan nog een stap verder te gaan. De komende maanden willen ze proberen het plasma nog langer vast te houden en naar hogere temperaturen te brengen. Deze experimenten zijn essentieel voor de ontwikkeling van ITER, het grootste fusieproject in de wereld, dat ook in Zuid-Frankrijk wordt gebouwd.

Er zijn nog verschillende technische uitdagingen die door ITER en andere experimentele reactoren overwonnen moeten worden. Er moet daarnaast ook nog bewezen worden of elektriciteit uit kernfusie ooit betaalbaar genoeg zal zijn voor grootschalige toepassing. De meeste experts verwachten dat commerciële kernfusie pas ten vroegste binnen enkele decennia mogelijk zal zijn.

Grote techpartijen zien ook een rol voor kernfusie bij het genereren van de energie die nodig is voor datacenters. Meerdere bekende techinvesteerders, onder wie OpenAI-topman Sam Altman, staken onlangs nog honderden miljoenen in een Amerikaans kernfusiebedrijf, dat werkt aan een commerciële kernfusiecentrale.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met onze Bright-app.