©CASC

Nieuwe Chinese spionagecamera kan een mier zien vanuit de ruimte
Chinese wetenschappers hebben een nieuwe cameratechnologie ontwikkeld die details van amper twee millimeter groot kan vastleggen op een afstand van meer dan 100 kilometer.
Een team onderzoekers van de Chinese Academie van Wetenschappen testte de uitvinding bij het Qinghai-meer in het noordwesten van China. Het systeem kon details waarnemen die niet groter zijn dan twee millimeter, terwijl de camera meer dan 100 kilometer verderop stond. Ter vergelijking: dat is ongeveer 100 keer scherper dan wat de beste spionagecamera's tot nu toe konden bereiken.
De technologie werkt met een bijzonder krachtige laser die wordt opgesplitst in zestien kleinere lichtstralen. Deze stralen worden vervolgens gecombineerd om een veel groter beeld te maken dan met een gewone cameralens mogelijk zou zijn. Het systeem maakt gebruik van speciale frequenties die niet alleen scherpe beelden opleveren, maar ook zeer nauwkeurig afstanden kunnen meten.
40 keer zo ver
Een wetenschapper uit Beijing, die niet bij naam wordt genoemd, legt aan de krant South China Morning Post uit wat dit betekent: "We kunnen nu niet alleen een satelliet zien, maar zelfs het serienummer erop aflezen."
De prestatie is des te indrukwekkender als je bedenkt hoe ver de technologie is gekomen. In 2011 kon een vergelijkbaar systeem van het Amerikaanse Lockheed Martin details van twee centimeter onderscheiden op anderhalve kilometer afstand. Nu kunnen de Chinese onderzoekers veel kleinere details zien op een afstand die 40 keer zo groot is.
Enkel bij helder weer
Er zijn wel enkele belangrijke beperkingen. Het systeem werkt alleen optimaal bij zeer helder weer zonder wolken of wind. Ook is het nog een uitdaging om bewegende voorwerpen scherp in beeld te krijgen op zulke grote afstanden.
Deze problemen moeten worden opgelost voordat de technologie praktisch toepasbaar is voor bijvoorbeeld militaire doeleinden of ruimteobservatie. Het onderzoek is gepubliceerd in het Chinees vakblad Chinese Journal of Lasers.
Lees meer nieuws over wetenschap en blijf op de hoogte met de Bright-app.