©Apple

Apple reageert op deze veelgehoorde kritiek op de iPhone 16e
Apple heeft gereageerd op twee veelbesproken 'raadsels' over de nieuwe iPhone 16e. Het gaat om het ontbreken van de ondersteuning voor MagSafe-opladen, en waar de letter E in de productnaam voor staat.
Apple heeft in een reactie aan Macworld bevestigd dat zijn nieuwe C1 5G-modem in de iPhone 16e niet de reden is dat het toestel geen ondersteuning biedt voor draadloos opladen met MagSafe. Dat is een van de veelgehoorde kritiekpunten van de iPhone 16e. Het leidde vandaag tot de speculatie dat het iets te maken zou hebben met Apple’s eigen C1-modemchip, die voor het eerst in een iPhone zit.
De iPhone 16e ondersteunt wel inductief draadloos opladen met de Qi-standaard, maar alleen met de langzame snelheid van 7,5W. De iPhone 16’s ondersteunen daarentegen draadloos opladen via MagSafe tot 25W. Bronnen bij accessoire-makers vertelden Macworld dat de ingebouwde magneten van het MagSafe-systeem mogelijk de betrouwbaarheid van het nieuwe C1 5G-modem zouden verstoren. Maar dit wordt door Apple nu ontkend.
Maar wat is de echte reden?
Het bedrijf wil echter geen reden geven voor de afwezigheid van MagSafe in de iPhone 16e. Het zou simpelweg een kostenbesparing kunnen zijn. "Misschien had Apple al moeite om de kosten van de iPhone 16e omlaag te krijgen, en helpt de verwijdering van MagSafe daarbij", schrijft 9to5Mac. De prijzen van de iPhone 16e, die in Nederland vanaf 719 euro verkrijgbaar is, zijn volgens velen al aan de hoge kant.
Volgens Apple-watcher John Gruber kan het ook te maken hebben met de interne ruimte die MagSafe-componenten in het apparaat innemen. Een andere mogelijke verklaring is dat Apple MagSafe heeft weggelaten om het nieuwe instapmodel meer te onderscheiden van de reguliere iPhone 16.
De vraag is welke iPhone 17-modellen dit najaar ook de C1-modem aan boord zullen krijgen. Mogelijk geldt dat alleen voor de ultradunne iPhone 17 Air. De eigen modemchip is een belangrijke stap voor Apple omdat het zo nog minder afhankelijk wordt van externe leveranciers.
Waar staat de E voor?
Apple heeft op vragen van media gezegd dat de 'e' in de naam iPhone 16e niet specifiek ergens voor staat, schrijft Gruber. "Het staat nergens voor, behalve dat het toestel voor everyone (iedereen) is gebouwd", verklaarde een Apple-woordvoerder. "Ik denk niet dat ze bedoelde dat de E heimelijk voor iedereen staat, al was het maar omdat ik er vrij zeker van ben dat Apple niet wil dat iedereen het iPhone-model met de laagste prijs koopt", voegt Gruber eraan toe.
Apple heeft een hele geschiedenis met het toewijzen van willekeurige letters aan producten. Zo gaf het bedrijf ook nooit een verklaring voor de SE in de iPhone SE, hoewel velen dachten dat het voor 'speciale editie' stond. Bij de iPhone XR en XS stonden de letters officieel ook nergens voor.
Wat wij van de nieuwe iPhone 16e vinden.
Volg meer iPhone-nieuws en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.