©NASA

Musk wil zijn zin doordrukken bij NASA: 'Niet naar de maan, op naar Mars'
Elon Musk heeft vandaag NASA onder druk gezet om veel eerder te stoppen met het ruimtestation ISS en om zijn bemande missie naar de maan helemaal te schrappen. Er zijn signalen dat NASA daadwerkelijk de stekker uit de maanmissie gaat trekken.
SpaceX-ceo en Witte Huis-adviseur Musk deed vanavond een dringende oproep aan NASA om het Internationale Ruimtestation ISS veel eerder dan gepland te ontmantelen. Ook herhaalde hij dat NASA niet meer naar de maan moet gaan, maar zijn vizier op Mars moet richten.
Als het aan Musk ligt, gaat zo snel mogelijk de stekker uit het ISS. "Het is tijd om te beginnen met de voorbereidingen voor het ontmantelen van het ruimtestation. Het heeft zijn doel gediend. Er is heel weinig nut", zegt Musk. In het ISS worden regelmatig belangrijke wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Daar lijkt de miljardair weinig interesse in te hebben, ondanks dat onderzoeken naar bijvoorbeeld microzwaartekracht cruciaal zijn voor de haalbaarheid van toekomstige lange ruimtereizen.
NASA werkt al met SpaceX samen om een ruimtevaartuig te ontwikkelen dat het ISS uit zijn baan om de aarde kan halen. Dat stond gepland voor na 2030, maar als het aan Musk ligt wordt het ruimtestation over zo'n twee jaar al vernietigd. Het ISS kampt met meerdere gebreken, waaronder scheuren.
'Laten we naar Mars gaan'
Musk gooit niet alleen NASA's plannen met het ISS in de war. De miljardair herhaalde namelijk ook zijn vurige wens dat NASA een streep zet door de geplande bemande Artemis-missie naar de maan. "Laten we naar Mars gaan." Musk pleit al vele jaren voor missies naar Mars, waar SpaceX ook weer veel geld aan kan verdienen. President Donald Trump praatte onlangs ook Musk na door te stellen dat missies naar Mars prioriteit zouden moeten krijgen.
Musks uitspraken zijn weer een duidelijk voorbeeld van belangenverstrengeling. SpaceX heeft immers al voor tientallen miljarden dollars contracten van Amerikaanse overheden gekregen en aast op nog lucratievere deals voor toekomstige ruimtemissies. Tegelijkertijd is Musk nu door Trump aangewezen als de gangmaker van het zogenaamde Department of Government Efficiency, dat bezig is met ingrijpende bezuinigingen bij federale overheden.
Interne chaos bij NASA
Intussen zijn vier belangrijke NASA-functionarissen die leiding gaven aan het Artemis-maanproject vertrokken, schrijft Reuters. Hierdoor wordt het steeds aannemelijker dat het ruimteagentschap zijn plannen om terug te keren naar de maan zal schrappen.
NASA’s adjunct-directeur Jim Free was de afgelopen jaren een van de belangrijkste voorvechters van het Artemis-maanprogramma, maar hij gaat zaterdag met pensioen, maakte NASA vandaag bekend. Na het vertrek van de topfunctionarissen van het maanprogramma heerst er volgens bronnen van Reuters 'grote onzekerheid over de koers van de organisatie'.
Trump doet wat Musk wil
Tijdens zijn eerste presidentiële termijn had Trump nog de maan als NASA's belangrijkste doel voor ruimteverkenning gesteld, waarbij er bases op de maan zouden moeten worden ingericht. Maar nadat Musk een kwart miljard dollar aan Trumps verkiezingscampagne had overgemaakt, is de president van mening veranderd en moet het agentschap zich volgens hem richten op de veel complexere missies naar de rode planeet.
De nieuwe NASA-topman is Jared Isaacman, een miljardair en tech-ondernemer, die eerder met SpaceX een ruimtereis maakte. Isaacman postte de laatste dagen meerdere berichten over 'het sturen van mensen naar een andere planeet' - nadrukkelijk niet naar de maan.
Lees meer over ruimtevaart en mis niets met de Bright-app.