De budget-iPhone bestaat niet meer

©Apple

De budget-iPhone bestaat niet meer

Welkom bij AppleTalk. In dit weekoverzicht blikt Bright-hoofdredacteur Erwin terug op al het Apple nieuws en kijkt hij vooruit.

Daar is hij dan eindelijk, de iPhone 16e. Niet de vierde generatie SE, nee, de 16e. Een toepasselijke naam want met een vanaf-prijs van 719 euro kunnen ze dit toestel moeilijk een SE noemen. Daarmee kunnen we concluderen dat de budget-iPhone niet meer bestaat. Een kleine necrologie.

iPhone 5c 📱

Apple’s eerste poging tot een budget-iPhone dateert van 2013. Naast het nieuwe vlaggenschip, de iPhone 5s, introduceerde Apple tot ieders verrassing de iPhone 5c. In tegenstelling tot de chique 5s met zijn aluminium rug en edelmetalen tinten had de 5c een plastic rug in knallende kleuren. Ook op de siliconen case voor 5c was ogenschijnlijk bezuinigd, die zat vol ronde gaten. Een van de mindere ontwerpen van Jony Ive.

Terwijl de 5s niet was aan te slepen, draaide de 5c voor Apple’s doen uit op een flop. Dat had een paar redenen. De 5s was een sterke update van zijn voorloper, de iPhone 5, met onder meer de introductie van Touch ID. De 5c daarentegen was een 5 in een plastic jasje die maar honderd euro goedkoper was dan de 5s: 599 om 699 euro. Dat prijsverschil was te klein ten opzichte van het kwaliteitverschil.

In 2014 bij de introductie van de iPhone 6, een van de bestverkochte smartphones aller tijden, mocht de 5c nog een jaartje aanblijven en kreeg een versie met slechts 8 GB opslag (veel te weinig) voor 549 euro. Na de komst van de iPhone 6s een jaar later verdween de 5c definitief van het toneel. Het is de iPhone waarop je de minste iOS-updates kon installeren: slechts drie in plaats van de gebruikelijke vijf.

iPhone SE 📱

Apple leek zijn les te hebben geleerd bij de introductie van de SE. Die had de body van de chique 5s, de krachtige chip van de 6s en verscheen op een eigen moment in maart 2016, halverwege de introductie van de 6s in september 2015 en de 7 in september 2016. En hij was 110 euro goedkoper dan de 5c: 489 voor de versie met 16 GB opslag. De 6s was een half jaar eerder juist vijftig euro duurder geworden: 749 ipv 699. Het verschil tussen top-iPhone en budget-iPhone was dus opgelopen van honderd naar meer dan 250 euro. De eerste SE verkocht daardoor wel goed.

iPhone XR 📱

Toch herhaalde het 5c-scenario zich enigszins bij de iPhone XR in 2018 die tegelijkertijd met de XS en XS Max werd gelanceerd en de plek van de SE in nam in de line-up als goedkoopste iPhone. De XR was liefst driehonderd euro goedkoper dan de XS, maar met een vanaf-prijs van 859 euro bepaald geen budget-model. Ook de vrolijke kleuren van de 5c keerden terug in de XR.

In tegenstelling tot de 5c verkocht de XR echter wel goed. In 2019 was de XR zelfs de bestverkochte smartphone ter wereld. Dat najaar verkocht Apple naast de nieuwe iPhone 11 (809 euro), de 11 Pro (1159) en de 11 Pro Max (1259) ook nog de 8 (539) en de XR (afgeprijsd naar 709). Apple houdt dikwijls eerdere modellen in zijn line-up aan als instap-modellen en op dat moment was de iPhone 8 feitelijk de budget-iPhone.

iPhone SE 📱

De echte budget-iPhone keerde terug in april 2020 voor opnieuw 489 euro. De timing van de tweede generatie SE was onbedoeld uitmuntend aan het begin van de corona-crisis. Het 5s-design was ingeruild voor dat van de 8 en hij kreeg dezelfde sterke A13-chip als de iPhone 11 die een half jaar eerder was verschenen. De enige echte zwakke plek was de batterij, maar daar kwamen we net als bij de 12 Mini pas achter toen we uit de lockdowns kwamen.

De derde generatie SE kreeg in 2022 de A15-chip, ondersteuning voor 5G en een iets minder zwakke batterij. De prijs steeg iets, van 489 naar 529 euro. Afgelopen december verdween de ’SE3’ uit Apple’s line-up in Europa vanwege de Lightning-poort. Met de introductie van de iPhone 16e is de SE3 ook elders uit Apple’s aanbod verdwenen.

iPhone 16e 📱

Daarmee bestaat ook het prijspeil van rond de 500 euro voor een iPhone niet meer. De 16e kost vanaf 719 euro en is daarmee eerder een opvolger van de 5c en XR dan van de SE’s.

Van te voren waren we benieuwd hoe aantrekkelijk de 16e zou zijn ten opzichte van de gewone 16. Dat valt ook tegen. De 16e is 250 euro goedkoper dan de 16. Althans, bij Apple. Bij derden vind je momenteel al een nieuwe iPhone 16 met 128 GB voor slechts 789 euro. Dat is maar zeventig euro meer dan een 16e. En dan heb je wel MagSafe, ultrawideband en een ultrawide lens in de camera.

Na de XR moesten we twee jaar wachten op de terugkeer van Apple’s echte budget-iPhone, de SE. Ben benieuwd of er ooit nog een vierde generatie komt.

Fijn weekend!