Deze drijvende kerncentrales kunnen elektriciteit en waterstof produceren
©CorePower

Het Britse bedrijf Core Power wil aan de lopende band drijvende kerncentrales produceren. Deze centrales kunnen ook worden ingezet voor de productie van waterstof.
Het concept is geïnspireerd op een historisch voorbeeld: tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in de Verenigde Staten in recordtempo vrachtschepen gebouwd, de zogenaamde Liberty-schepen. Tijdens de piek van de productie werd toen elke week een schip geproduceerd. Core Power wil deze productiemethode nu toepassen op drijvende kerncentrales.
De technologie achter deze centrales verschilt wezenlijk van traditionele kernreactoren. In plaats van brandstofstaven in water gebruikt het systeem een mengsel van nucleaire brandstof en gesmolten zout. Dit ontwerp, dat teruggaat tot de jaren vijftig, biedt verschillende voordelen: de reactoren zijn compact, technisch minder complex en hebben een veel kleinere kans op ongelukken doordat ze niet onder hoge druk staan.
Verschillende voordelen
Het plaatsen van kerncentrales op zee lost volgens Core Power verschillende problemen op. Zo zijn er minder vergunningen nodig dan voor centrales op land, en kunnen de installaties indien nodig relatief eenvoudig worden verplaatst. Ook kunnen ze dicht bij stedelijke gebieden worden gestationeerd, aangezien ongeveer twee derde van alle economische activiteit zich aan de kust afspeelt.
De mogelijke toepassingen reiken verder dan alleen elektriciteitsproductie. De drijvende centrales zouden ook kunnen worden ingezet voor het ontzilten van zeewater en de productie van waterstof. Op termijn ziet het bedrijf ook mogelijkheden om vergelijkbare reactoren te gebruiken voor de aandrijving van commerciële schepen.
Planning
Het idee is niet nieuw. Al sinds de jaren 1950 varen er schepen en onderzeeërs op kernenergie, en in 1967 werd de eerste drijvende kerncentrale in gebruik genomen. Core Power wil in 2028 beginnen met het aannemen van bestellingen, waarna de eerste leveringen begin volgend decennium moeten plaatsvinden.
Lees meer nieuws over energie en mis niets met de Bright-app.