Alle dingen die de iPhone 16e niet heeft, maar de standaard iPhone 16 wel

©Apple

Alle dingen die de iPhone 16e niet heeft, maar de standaard iPhone 16 wel

De iPhone 16e is officieel. Apple kondigde eerder deze week het vervolg op de SE aan en nam daarmee niet alleen afscheid van het Special Edition-label, maar ook de betaalbare prijs. Toch lever je met het toestel een aantal dingen in ten opzichte van de iPhone 16. Maar wat zijn die dingen precies?

We hebben er reikhalzend naar uitgekeken, maar nu de iPhone 16e is aangekondigd valt hij toch een beetje tegen. Niet door het ontwerp, de specificaties of de software, maar wel door het prijskaartje. Waar de vorige SE nog voor 529 euro te koop was in Nederland, betalen consumenten voor het nieuwe model een goede 700 euro.

Dat zorgt ervoor dat je, als je slim zoekt, voor ongeveer 70 euro meer een iPhone 16 op de kop tikt. Kijk je naar de zaken die Apple heeft weggelaten bij de iPhone 16e, misschien wel een mogelijkheid om over na te denken.

iPhone 16e heeft een lens minder

Het eerste dat opvalt is de camera op de achterkant. De iPhone 16 heeft een dubbel camerasysteem, maar de 16e doet het met slechts één cameralens. Daarmee verliest het minst dure model uit de serie de ultra wide camera. Daarmee ben je iets meer beperkt in de type foto’s die je kunt nemen.

Dat komt overigens ook door het uitblijven van fotografische stijlen. De filters die Apple sinds de iPhone 16 aanbiedt voor foto’s zijn bij de nieuwe 16e niet beschikbaar.

Dat wil overigens niet zeggen dat het camerasysteem van de 16e slecht is. De 48-megapixel Fusion-camera is een flinke upgrade ten opzichte van het vorige SE-model.

Waar is MagSafe gebleven?

Misschien wel het grootste gemis op de iPhone 16e is de aanwezigheid van MagSafe. De speciale magneet maakt draadloos opladen een stuk makkelijker en ondersteunt een groot aanbod aan accessoires. Denk aan speciale hoesjes, camera-accessoires of een magnetische portemonnee.

Door het gebrek aan MagSafe is de iPhone 16e ook veroordeeld tot de standaard Qi-standaard voor draadloos laden. Dat zorgt ervoor dat er een maximaal laadvermogen van 7,5 watt mogelijk is, tegenover 25 watt bij de nieuwste iPhones met MagSafe.

iPhone 16e heeft geen ultra wideband chip

De ultra wideband chip ligt misschien wat minder op de oppervlakte, maar is wel degelijk een gemis te noemen. Met de tweede generatie is het mogelijk om apparaten, zoals de AirTags of AirPods, nauwkeuriger op te sporen en daarmee dus makkelijker te vinden. Daarbij zijn er ook steeds meer Smart Home-gadgets die gebruikmaken van de chip. En ook het zoeken van vrienden gebruikt de chip: ben je bijvoorbeeld op een druk festival binnen 20 meter van je vrienden, wijzen iPhones met ultra wideband je de juiste richting in.

Apple houdt met de 16e overigens ook vast aan 5G Sub-6 Ghz-ondersteuning, wat betekent dat snellere mmWave-verbindingen niet mogelijk zijn.

Eén GPU-core minder dan de 16

Hoewel de iPhone 16e beschikt over dezelfde A18-chip als de iPhone 16, is het toestel wel iets minder krachtig. In plaats van een 5-core GPU maakt Apple gebruik van een 4-core GPU. Heel veel verschil zul je op dagelijkse basis niet merken, maar het is wel degelijk een verschil.

Er wordt overigens wel vastgehouden aan de 5-core CPU en de 16-core Neural Engine.

iPhone 16e komt in slechts twee kleuren

Apple voorziet de iPhone 16e overigens ook niet van een aantal mooie kleurenopties. Dat is jammer, gezien de keuze rondom de iPhone 16 reuze is. Het minst dure model is op dit moment alleen in de kleuren zwart en wit te verkrijgen.

De iPhone 16e is vanaf vandaag te koop met een vanafprijs van 719 euro.

Lees meer over Apple en mis niets met de Bright-app.