©Freepik

Dubbelzijdige zonnepanelen halen een record-efficiëntie dankzij een nieuwe vinding

Dubbelzijdige zonnepanelen halen een record-efficiëntie dankzij een nieuwe vinding

Update: 21 februari om 23:31

Indische wetenschappers hebben nieuwe zonnepanelen ontwikkeld die veel efficiënter aan beide kanten zonlicht kunnen opvangen. Door een nieuwe, doorzichtige geleidende laag te ontwikkelen, kunnen deze dubbelzijdige zonnecellen in theorie tot 80 procent van hun maximale capaciteit benutten.

Traditionele zonnepanelen kunnen alleen aan één kant zonlicht opvangen, namelijk de bovenkant die naar de zon gericht is. Dubbelzijdige panelen kunnen echter ook het licht benutten dat op de achterkant valt, bijvoorbeeld zonlicht dat weerkaatst vanaf de grond of nabijgelegen oppervlakken.

Het grote probleem was tot nu toe dat deze panelen speciale doorzichtige elektroden nodig hebben die elektriciteit kunnen geleiden én licht doorlaten. Onderzoekers van het Indian Institute of Technology hebben hier een oplossing voor gevonden: een drielaagse structuur van nikkeloxide en zilver, dunner dan een mensenhaar. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Journal of Photonics for Energy.

Goedkoop en duurzaam

Deze nieuwe elektrode heeft verschillende voordelen ten opzichte van eerdere pogingen. De gebruikte materialen zijn relatief goedkoop en volgens de wetenschappers is ook de productie eenvoudiger. Bovendien blijkt de technologie redelijk duurzaam: na duizend uur onbeschermd gebruik behielden de zonnecellen 80 procent van hun oorspronkelijke efficiëntie.

Dat ze 80 procent van hun maximale capaciteit kunnen benutten, betekent dat ze onder realistische omstandigheden in staat zijn om 80 procent van hun theoretische maximale energieopbrengst te genereren. Dit is een belangrijk verschil, omdat de maximale capaciteit een ideale waarde is die in een laboratorium onder perfecte omstandigheden wordt gemeten. In de praktijk worden zonnepanelen vaak beïnvloed door factoren zoals weersomstandigheden, vervuiling en degradatie van materialen.

Ramen met zonnepanelen

De mogelijke toepassingen zijn veelbelovend. Omdat de panelen zo dun en gedeeltelijk doorzichtig zijn, kunnen ze worden geïntegreerd in ramen van gebouwen. Dit betekent dat gebouwen energie kunnen opwekken zonder dat er aparte zonnepanelen op het dak nodig zijn. Een Amerikaans bedrijf kwam deze maand ook met nieuwe transparante ramen met zonnepanelen erin verwerkt.

De volgende stap is om de technologie klaar te maken voor grootschalige productie en om te onderzoeken hoeveel dergelijke panelen zullen kosten. 

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met de Bright-app.